Σημαντικά Νέα

Ουάσιγκτον και Βαρσοβία συμφώνησαν στην «αύξηση» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Πολωνία

Η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita» ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ θα ανακοινώσει την απόφαση με σκοπό την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Βαρσοβία την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάσζαν ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον αποφάσισαν να αυξήσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. «Μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία έχει ληφθεί», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Πολωνία φιλοξενεί σήμερα περίπου 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με τα στρατεύματα να αναπτύσσονται στη χώρα στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το 2014.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονταν να ιδρύσουν μόνιμη στρατιωτική βάση στην Πολωνία, ενώ ο Πολωνός πρόεδρος πρότεινε να πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό κόστος, προτείνοντας η βάση να πάρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου.