Σημαντικά Νέα

Ώρα μηδέν για την Κύπρο: Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου για την παραβίαση εθνικού εδάφους από τον κατοχικό στρατό

Αρχές και κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εισηγούνται στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την άμεση και αυστηρή αντίδραση απέναντι στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ο οποίος επιχειρεί μέσω μίας γενικευμένης προσπάθειας, την αποδόμηση της ειρηνευτικής δύναμη του ΟΗΕ «ΟΥΝΦΙΚΥΠ» στην Κύπρο.

Οι ελληνοκύπριοι εκτιμούν πως στο αμέσως προσεχές διάστημα η προκλητικότητα των Τούρκων θα φτάσει στο ζενίθ, ενόψει μάλιστα και των ανακοινώσεων του πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil για τα αποτελέσματα των ερευνών στα ενεργειακά οικόπεδα νοτίως της Κύπρου.

Η Λευκωσία προβληματίζεται έντονα για την πρόσφατη παραβίαση του status quo στα Στροβίλια από τον τουρκικό στρατό, διότι ανάλογες ενέργειες μη μόνιμου, επι του παρόντος χαρακτήρα, πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη δέχεται πανταχόθεν πυρά για το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται και του ζητούν να λάβει μέτρα. Μερικά από αυτά που εισηγούνται είναι η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα Κατεχόμενα, το σφράγισμα όλων των σημείων προς τα κατεχόμενα και αποτροπή των συναλλαγών με το τουρκικό μόρφωμα, καθώς και την προώθηση δυνάμεων της Εθνοφρουράς εκεί όπου είναι αναγκαίο με τις εισηγήσεις του ΓΕΕΦ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση που επικρατεί στα Στροβίλια.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, εκτάκτως και εσπευσμένως, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, για να συζητηθεί η κατάσταση στα Στροβίλια και να αποφασιστεί συλλογικά ο τρόπος αντιμετώπισης των επικίνδυνων τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της ΚΔ, σε σχετική ανακοίνωση του, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει ως στόχο την άρση των τουρκικών παραβιάσεων και την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην εν λόγω περιοχή.

Ωστόσο, η τουρκική κατοχική δύναμη στην Κύπρο επικαλούμενη ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς περί λαθρεμπορίου, τοποθέτησε κιγκλιδώματα σε αγροτικό δρόμο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο σημείο, τον οποίο χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους. Στη συνέχεια, ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής των Στροβιλίων ότι θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ξεκίνησε τη διενέργεια ελέγχων σε όλους όσους επισκέπτονται την εν λόγω περιοχή, ακόμη και στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Μία τέτοια αυθαίρετη ενέργεια των Τούρκων φέρνει ακόμη πιο κοντά το τουρκικό στοιχείο στα λιγοστά σπίτια των Ελληνοκυπρίων κατοίκων του μικρού οικισμού, αφού οι ένοπλοι στρατιώτες του «Αττίλα» στήνουν σκοπιά μόλις λίγα μέτρα από τις αυλές των κατοικιών τους. Η ανησυχία των Ελληνοκυπρίων κτηματιών νοτιοανατολικά του οικισμού των Στροβιλιών και κυρίως εκείνων που διατηρούν κτήματα παραπλήσια των ε/κ κατοικιών που παράνομα κατοίκησαν τουρκοκύπριοι, γίνεται εντονότερη, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να προβούν στην αποτροπή τους να εισέρχονται και να καλλιεργούν τη γη τους, με το πρόσχημα της ασφάλειας εκείνων που διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες.Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προέβη στα σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη της Κύπρου, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η «ΟΥΝΦΙΚΥΠ» έπειτα από σχετική διερεύνηση, κατέγραψε επίσημα ότι οι τελευταίες ενέργειες του τουρκικού στρατού κατοχής συνιστούν νέες παραβιάσεις του status quo στην περιοχή, προχωρώντας στην αποστολή σχετικών διαβημάτων προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

26 Οκτ 2019 5.49 μμ

Αλήθειες που «σπάνε τα…

16 Νοέ 2019 7.57 μμ

Η τουρκική πλευρά είναι…

14 Απρ 2019 10.40 πμ

Σύμφωνα με διπλωματικές…

03 Νοέ 2019 9.14 μμ

Ενώπιον διαφοροποιήσεων,…

05 Νοέ 2019 9.49 πμ

Άγγελος Συρίγος Στα ελληνικά…

08 Μαΐ 2019 8.10 πμ

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων…