Σημαντικά Νέα

Ο Β. Πούτιν «πατάει πόδι» στην Αφρικανική Ήπειρο

Η Ρωσία επεκτείνει σταθερά και απρόσκοπτα την στρατιωτική της επιρροή στην Αφρική, αυξάνοντας τις πωλήσεις των ρωσικών όπλων, την υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης σε ασταθείς χώρες με δικτατορικά καθεστώτα.

Έτσι η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πουλάει τα δικαιώματα εξόρυξης διαμαντιών και χρυσού σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να προμηθευτεί όπλα και ρώσους εκπαιδευτές από τη Μόσχα. Παράλληλα, η Ρωσία επιχειρεί την διείσδυσή της στο νότιο πλευρό του ΝΑΤΟ με σκοπό να βοηθήσει έναν πρώην στρατηγό στη Λιβύη να πολεμάει την κυβέρνηση με σκοπό τον έλεγχο του πετρελαίου της χώρας.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, τον περασμένο Ιανουάριο είχε προσκαλέσει Ρώσους μισθοφόρους για να τον στηρίξουν στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ πέντε χώρες, Μάλι, Νίγηρας, Τσαντ, Μπουρκίνα Φάσο και Μαυριτανία, αιτήθηκαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ρωσία αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Αφρικανική Ήπειρο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εντούτοις την τελευταία διετία αναζωογόνησε τις σχέσεις της με την Ανγκόλα και τη Μοζαμβίκη, συνάπτοντας παράλληλα νέες σχέσεις και με άλλες χώρες, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν πρόκειται να φιλοξενήσει μία Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας και Αφρικής.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ διαθέτουν σχετικά μικρή παρουσία στην Αφρική, απασχολώντας περίπου 6.000 στρατιώτες και 1.000 υπαλλήλους του Υπουργείου Αμύνης, που εκπληρώνουν διάφορες αποστολές. Αδιαμφισβήτητα, η ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την παρουσία της Αμερικής και της Κίνας, ωστόσο, επιχειρεί να εξαπλώσει την επιρροή της, αναζητώντας στρατιωτικές βάσεις, όπως στα λιμάνια της Λιβύης, της Ερυθραίας και του Σουδάν.

Επιπρόσθετα, έχει προσχωρήσει προς την υπογραφή συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γουινέα, το Μπουρούντι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Μαδαγασκάρη, ενώ η κυβέρνηση του Μάλι αιτήθηκε τη συνδρομή της Μόσχας, με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρά την ισχυρή παρουσία χιλιάδων Γάλλων στρατιωτών και κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Τυνησία διατηρεί στενές επαφές με τη Ρωσία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, της αντιτρομοκρατίας και της ενέργειας, ενώ η Μπουρκίνα Φάσο και η Αίγυπτος αποτελούν «πελάτες» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, αφού η τελευταία υπέγραψε συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών Su-35.

Η Ρωσία δεν έχει παύσει την αναζήτηση νέων αγορών και ενεργειακών πόρων στην Αφρικανική Ήπειρο, καθώς διαθέτει μεγάλα συμφέροντα στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις χώρες της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Αλγερίας, της Νιγηρίας κ.α.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Μαρ 2019 6.46 μμ

Ο ομότιμος καθηγητής του…

12 Μαρ 2019 11.40 πμ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής…

01 Απρ 2019 7.30 μμ

Όπως δήλωσε μέσω Twitter ο…

10 Μαΐ 2019 9.11 πμ

Αξιωματούχοι του αμερικανικού…

19 Μαΐ 2019 4.33 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ…

30 Απρ 2019 11.16 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…