Σημαντικά Νέα

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν καλείται να επιλέξει σύμμαχο: Πούτιν ή Τραμπ;

Ενώ ο καιρός παράδοσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που έχει παραγγείλει η Άγκυρα πλησιάζει, ο Τούρκος Πρόεδρος καλείται να πάρει μία οριστική απόφαση, ώστε να πάψει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν άριστα πως, παραλαμβάνοντας το νέο εξοπλιστικό σύστημα από τους Ρώσους, θα ακολουθήσουν οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στη γείτονα. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν πως δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα της αγοράς των S-400, γεγονός που θα πυροδοτήσει την αντίδραση της Ουάσιγκτον, προκαλώντας καταιγιστικές εξελίξεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου, καθώς και της Εγγύς Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς απέστειλε προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι θα είναι εκτεθειμένη σε σοβαρές συνέπειες, αλλά εάν υπαναχωρήσει στο ζήτημα της αγοράς των πυραύλων, ο Ερντογάν αναλαμβάνει το σημαντικό ρίσκο σύγκρουσης με τη Μόσχα, που αποτελεί στρατηγικό της εταίρο στην περιοχή της Συρίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε αμφιβολία τη συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για την επίθεση των Συριακών Δυνάμεων εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Άγκυρα και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Πούτιν θα μπορούσε να «φρενάρει» την επικείμενη άφιξη εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών, τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική οικονομία διάγει τη μεγαλύτερή της ύφεση.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αμερικανική πίεση στην Τουρκία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Ευρώπη «ανησυχούν» για το γεγονός ότι μία χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ αγοράζει ρωσικό αμυντικό στρατιωτικό υλικό, καθώς εκτιμούν πως η τεχνολογία των συστημάτων S-400, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συλλογή στοιχείων για τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, δίνοντας πρόσβαση στη Ρωσία σε αυτά.

Παραταύτα, η Τουρκία επιμένει και τονίζει ότι έχει ανάγκη το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για την υπεράσπιση των συνόρων της, στρεφόμενη στην «αγκαλιά» του Πούτιν, διότι τότε δεν είχε αξιόπιστη εναλλακτική από την αμερικανική πλευρά. Μία τέτοια απόφαση θα σηματοδοτήσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα μέσω του νόμου Caatsa (Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act), ο οποίος δεν επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα να συνομολογεί εξοπλιστικά συμβόλαια με εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Από την άλλη πλευρά αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν επανειλημμένως τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι Τούρκοι πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ με αμερικανούς συναδέλφους τους. Ας μην ξεχνάμε πως η Άγκυρα έχει επενδύσει περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο πρόγραμμα αυτό και μία ενδεχόμενη αμερικανική απόφαση για την παρεμπόδιση εκπλήρωσης του συμβολαίου, θα σήμαινε την παροχή αποζημίωσης στη γείτονα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

14 Απρ 2019 3.40 μμ

Το νέο νομοσχέδιο που…

06 Απρ 2019 10.16 πμ

Το Ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο…

02 Μαΐ 2019 1.41 μμ

Σε επικίνδυνα μονοπάτια…

01 Μαΐ 2019 11.31 πμ

Το Νοέμβριο ο Αμερικανός…

12 Μαρ 2019 10.30 πμ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας…

03 Απρ 2019 9.26 μμ

Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης…