Σημαντικά Νέα

Ο Πούτιν γεμίζει ρωσικές βάσεις τη Σερβία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν προχωράει ακάθεκτος προς άκρως δυναμικές δράσεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Έτσι, από τη μία «φορτώνει» συνεχώς το «κέντρο φυσικών καταστροφών» στο Νις της Σερβίας, που αποτελεί ουσιαστικά στρατιωτική ρωσική βάση, με ειδικό προσωπικό και με συστήματα εν αναμονή των εξελίξεων Σερβίας και Κοσσόβου, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αλβανικές πηγές, δημιουργεί και ρωσική αεροπορική βάση στην Βοϊβοντίνα, η οποία με επιφάνεια 2500 τετραγωνικών μέτρων και αεροδιάδρομο πλάτους 30 μέτρων, θα είναι ότι πρέπει για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Αλβανός διπλωμάτης Shaban Murati αναφέρει για το θέμα ότι «η  ΕΕ δεν αντέδρασε ούτε στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Νις, ούτε στη νέα αεροπορική βάση της ρωσικής αεροπορίας στην Βοϊβοντίνα. Δεν αντέδρασε ούτε στους επικίνδυνους στρατιωτικούς ελιγμούς των ρωσικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στο έδαφος της Σερβίας, αλλά ούτε και στην αγορά εξειδικευμένων ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών συστημάτων πυραύλων».

Ακολούθως, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έστειλε ηχηρό μήνυμα υποστήριξης στους Σέρβους αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Το πλήρες γράμμα του Πούτιν στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα με την ευκαιρία της εθνικής σας επετείου. Η Ρωσία θέλει ισχυρές  στρατηγικές σχέσεις με τη Σερβία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η συνεργασία των κρατών μας θα συνεχιστεί δυναμικά σε διάφορους τομείς. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή σε μένα και τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι. Λάβετε υπόψη τη συνέχιση του εποικοδομητικού μας διαλόγου και τη συνέχιση των εργασιών μας για την κοινή διεθνή ατζέντα».

Παράλληλα, στην ενίσχυση των ρωσο-σερβικών σχέσεων εντάσσεται και η απόφαση για την τοποθέτηση ενός ρωσικού υπερ-ραντάρ στο βουνό Καπαόνικ, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με το Κόσσοβο, το οποίο θα «βλέπει» όλα τα Βαλκάνια, φθάνοντας μέχρι το Αιγαίο.

Οι Ρώσοι «βλέποντας» πιθανές εξελίξεις και εκτός του Κοσσόβου, πιθανόν  και σε άλλες χώρες της περιοχής ενόψει του σχεδίου Μεγάλη Αλβανία, αναβαθμίζουν τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στο Νις σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αυξήσουν την επιρροή της Μόσχας στη Βαλκανική. Βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ 500 Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι αποτελούν τη μόνιμη δύναμή της. Έχει την ικανότητα να κατασκοπεύει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ρουμανία και στο Κόσσοβο, καθώς και να φιλοξενεί ρωσικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη αποστολή, μαζί με τις ειδικές μονάδες του σερβικού στρατού. Σκοπός της ρωσικής αυτής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, και η μελλοντική εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, ως πιθανό  αντιστάθμισμα στην ισχυρή παρουσία  αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους το ρωσικό κέντρο στο Νις της Σερβίας αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τη συνολική διεθνή ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

24 Φεβ 2019 11.13 πμ

Τόσο η Μόσχα όσο και η…

17 Μαρ 2019 5.19 μμ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης…

25 Φεβ 2019 6.52 πμ

Την έντονη αντίδραση της…

14 Μαρ 2019 5.14 μμ

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει…

03 Απρ 2019 7.01 μμ

Ο Βούλγαρος πρώην υπουργός…

23 Φεβ 2019 6.38 μμ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί…