Σημαντικά Νέα

Ο Νικολάς Μαδούρο καταγγέλει: «Οι μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας συνεργάζονται με τη CIA»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας Sebin, τον Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, ότι συνεργαζόταν με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA, κατονομάζοντάς τον ως έναν από τους διοργανωτές της απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση την 30η Απριλίου.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι ο Κρίστοφερ Φιγκέρα στρατολογήθηκε από την CIA περισσότερο από έναν χρόνο πριν και εργαζόταν ως προδότης, ως χαφιές, ως μυστικός πράκτορας» από την κορυφή της Sebin, δήλωσε ο Ν. Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δίχως ωστόσο, να αναφερθεί σε αποδείξεις.

«Σύντομα, η δικαιοσύνη θα τον πιάσει και θα πληρώσει το τίμημα της προδοσίας του», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο.

Κατά την αποτυχημένη αυτή εξέγερση, ο Φιγκέρα φέρεται ακόμη ότι βοήθησε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλντο Λόπες, να δραπετεύσει ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το σύνολο αυτών των κατηγοριών εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αρχές της Βενεζουέλας κατά των «προδοτών» που ευθύνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μαδούρο, για το αποτυχημένο κίνημα της 30ης Απριλίου.

Η αποτυχημένη αυτή εξέγερση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, οδήγησε διάφορους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταφύγουν σε ξένες πρεσβείες στην πρωτεύουσα Καράκας ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε δικαστικό επίπεδο, οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για «ύψιστη προδοσία» και «συνωμοσία» σε δέκα βουλευτές που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο κίνημα της 30ής Απριλίου εναντίον του Μαδούρο.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε στο Καράκας, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών και ένας τέταρτος, ο Λουίς Φλορίδο, ανακοίνωσε σε βίντεο ότι εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα και κατέφυγε στην Κολομβία για να «προστατευθεί από ένα καθεστώς που προτίθεται να φυλακίσει βουλευτές». Το κίνημα της 30ης Απριλίου απέτυχε, καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.