Σημαντικά Νέα

Ο Λίβανος προειδοποιεί το Ισραήλ για τον αγωγό East Med. Ενισχύει την παρουσία του ο Αμερικανικός Στόλος

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις τεράστιας ποσότητας φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς αναμένονται εξελίξεις που θα επηρεάσουν τα γύρω κράτη που εμπλέκονται στη φρενήρη ενεργειακή κούρσα των τελευταίων μηνών.

Υπήρξε μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Λιβάνου, καθώς Βηρυτός και Τελ-Αβίβ βρίσκονται σε διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους. Ο Λίβανος απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές αναφορικά με το εγχείρημα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», που θα κατευθύνεται από το Ισραήλ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορά του. Πρέπει να σημειωθεί πως η Βηρυτός βρίσκεται σε μία θαλάσσια συνοριακή διαμάχη με το Τελ-Αβίβ για μία θαλάσσια έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται κατά μήκος τριών ενεργειακών οικοπέδων του Λιβάνου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκέμπραν Μπασίλ απέστειλε ήδη επιστολή στο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προς την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και προς τους ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας με αίτημα τη διασφάλιση ότι ο εν λόγω αγωγός δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα του Λιβάνου στην ΑΟΖ του.

Η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ με τελικό σκοπό την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med», παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Ωστόσο, η Ιταλία, στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός, δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση, καθώς η Ρώμη ζήτησε παράταση με τις διπλωματικές πηγές να βλέπουν εκλογικούς κυρίως λόγους πίσω από την καθυστέρηση, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών και Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, δέχεται επικρίσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP).

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις ενεργειακές εξελίξεις να είναι ραγδαίες, ο αμερικανικός στόλος ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποστέλλοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος-1» της κυπριακής ΑΟΖ επεκτείνει την παραμονή του πετρελαϊκού κολοσσού της Exxon Mobil, καθώς έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, διότι η ασφάλεια και η ευημερία της Ε.Ε., καθώς και των νοτίων χωρών της, εξαρτώνται άμεσα από την πρόβλεψη, τη συγκράτηση και τη μείωση των κινδύνων στην Α. Μεσόγειο μέσα από τη συνεχή παρουσία τους.

Ως εκ τούτου, η εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής προϋποθέτει τη δημιουργία μίας σταθερής περιοχής, όπου θα ενισχύεται από την συνεχή υποστήριξη των συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα περιλαμβάνει ναυτικές δυνάμεις για την άσκηση διπλωματίας, ανοικτές θαλάσσιες οικονομικές λωρίδες, αλλά και πλήρης ετοιμότητα για επίδειξη σκληρής ισχύος.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Φεβ 2019 7.19 μμ

Νέα κρίση στις σχέσεις…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…

23 Φεβ 2019 6.50 μμ

Ύποπτα σχέδια εναντίον…

05 Μαρ 2019 11.19 πμ

Η ολοένα αυξανόμενη τουρκική…

24 Φεβ 2019 9.53 πμ

Αρχές και κόμματα της…

16 Μαρ 2019 11.34 πμ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού…