Σημαντικά Νέα

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία για «θέματα ασφαλείας»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ παρευρέθηκε την Τρίτη στη νότια τουρκική επαρχία του Χατάι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να συμμετάσχει σε συνέδριο αναφορικά με τις περιφερειακές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν συνάντησε τον Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του τελευταίου στο Χατάι, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και η αντιπροσωπεία του παρακολούθησαν το συνέδριο στο Χατάι για την πρόληψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, ενώ στην διάσκεψη για τις περιφερειακές απειλές συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και των κρατών παρατηρητών. Μεταξύ άλλων, η διάσκεψη επικεντρώθηκε στη μετανάστευση.

Ο Αμπντουλάχ Αϊάζ, επικεφαλής του τμήματος μετανάστευσης του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης από την Άγκυρα, ενώ σημείωσε πως 320.000 Σύριοι πρόσφυγες είχαν επιστρέψει από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, όπου ο Τουρκικός στρατός πραγματοποιούσε τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας», προκειμένου να εκκαθαρίσει την περιοχή των συνόρων με τη Συρία από τους τρομοκράτες.