Σημαντικά Νέα

Ο Χ. Γκουαϊδό θα επιδιώξει να πουλήσει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

Ο αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός» πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό προχώρησε στην πρόταση ενός νομοσχεδίου που θα αφορά την πώληση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση του Reuters.

Ο Χ. Γκουαϊδό δια στόματος του εκπροσώπου του, Ρικάρντο Χάουσμαν, στην Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσε ότι «Πρέπει να αλλάξουμε το ισχύον πλαίσιο, ανοίγοντας τη βιομηχανία πετρελαίου σε ιδιωτικές επενδύσεις». Στην πράξη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες των πετρελαϊκών πεδίων της Βενεζουέλας, εν αντιθέσει με τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είχε επιτρέψει σε ξένες εταιρείες τη διατήρηση μεριδίων μειοψηφίας, δίχως την παραχώρηση επιχειρησιακού ελέγχου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η PDVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) θα παραμείνει ο κύριος φορέας της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, με τη μόνη διαφορά ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα δημοπρατηθούν από έναν «ανεξάρτητο ρυθμιστή», του Εθνικού Οργανισμού Υδρογονανθράκων. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρει ότι «Όλες οι δεξαμενές υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν μέρος δημοπρασίας που θα αποφασιστεί από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας». Ως εκ τούτου, μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στη συρρίκνωση της συμμετοχής της κρατικής εταιρείας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμες να προβούν σε επενδυτικές κινήσεις αναφορικά με το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον «Θα έχει μεγάλη διαφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά, εάν αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες επενδύσουν στην παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα». Ο Μπόλτον επανειλημμένως καλεί το νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα περί στρατιωτικής επέμβασης, με σκοπό την επίλυση της τρέχουσας κρίσης στη χώρα.

Ωστόσο, το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Χ. Γκουαϊδό παραμένει «συμβολικό», αφού στην πραγματικότητα ο Μαδούρο είναι εκείνος που ελέγχει το στρατό, αλλά και τα πετρελαιοφόρα πεδία. Ο επικεφαλής μιας ένωσης εργατών πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας ο Λούις Ρόχας, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ιδέα της ιδιωτικοποίησης του Χ. Γκουαϊδό, υποστηρίζοντας ότι «Αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω και δεν θα ανταποκριθεί σε αυτό που ο Ούγκο Τσάβεζ άφησε στους εργαζόμενους, δηλαδή μια ελεύθερη και εθνικοποιημένη επιχείρηση».

Πρέπει να σημειωθεί πως η PVDSA παράγει περίπου το 90% του εμπορικού εισοδήματος της Βενεζουέλας, ενώ είχε εθνικοποιηθεί από τον Ούγκο Τσάβεζ εν έτει 2001, γεγονός που οδήγησε τις ξένες εταιρείες να προχωρήσουν σε κοινοπραξίες ελεγχόμενες από την κρατική εταιρεία πετρελαίου ή ακόμη και να αποχωρήσουν από τη χώρα, όπως συνέβη με τις «ConocoPhillips» και «Exxon Mobil Corp».