Σημαντικά Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο για «το Δρόμο του Μεταξιού»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών του δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative), μεταβαίνει στην κινεζική πρωτεύουσα και αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα είναι μεταξύ «των πολύ λίγων ξένων ηγετών» που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, ενδυναμώνει το ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και της Ασιατικής, ενώ αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε πως ο «Δρόμος του Μεταξιού» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πεκίνου, με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, εστιάζοντας στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, στην ανάπτυξη των επενδυτικών κινήσεων και στη δημιουργία των υποδομών ανάμεσα στην Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Πρέπει να σημειωθεί πως η στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα, καθώς και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της γηραιάς Ηπείρου με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών.

Παράλληλα, η ελληνο-κινεζική συνεργασία κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα ιδιαίτερα στα πεδία της υψηλής τεχνολογίας, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο θα εστιάσει στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Νοέ 2019 9.29 πμ

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν…

24 Απρ 2019 10.56 πμ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής…

20 Νοέ 2019 8.27 μμ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…

22 Νοέ 2019 9.12 πμ

Οι ένοπλες δυνάμεις της…

04 Απρ 2019 1.07 μμ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής…

10 Μαΐ 2019 8.16 πμ

Από τη Σύνοδο Κορυφής…