Σημαντικά Νέα

Ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του μέσω twitter, προανήγγειλε εκτός από την μείζονος σημασίας τετραμερή σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ που θα λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου, τη δημιουργία ισχυρής δύναμης κρούσης και διαφύλαξης του ενεργειακού αγωγού East Med, που θα διέλθει μέσω Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο ίδιος δήλωσε «Σε μερικές μέρες οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να προχωρήσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το ναυτικό θα προστατεύει αυτό τον αγωγό».

Μία τέτοια δήλωση αποτελεί «ρουκέτα» στα σχέδια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν για γεώτρηση στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο εν λόγω αγωγός θα φυλάσσεται από ισχυρή αεροναυτική δύναμη και ομάδες βατραχανθρώπων. Δεν αποκλείονται εξελίξεις ιδιαίτερα ανησυχητικές μετά την ανακήρυξη του εγχειρήματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», αφού τέμνεται από την τουρκική ΑΟΖ που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ.

Ο στρατηγός ε.α Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της κυπριακής ΕΥΠ έχει δηλώσει πως «Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυτό θα σημάνει τον ουσιαστικό εκτοπισμό της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής θα απαιτηθεί μια μεικτή αεροναυτική δύναμη, που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες και όχι μόνο απειλές».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με μία εταιρεία, της οποίας το όνομα δεν ανέφερε, αλλά και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που ήδη προχωρούν σε έρευνες στην περιοχή. Και ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις είναι ραγδαίες, η Τουρκία εκτός από το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400, για το οποίο δέχεται έντονες πιέσεις από την Ουάσιγκτον, απέκτησε και ένα δεύτερο «αγκάθι», τον αγωγό East Med, ο οποίος πέφτει πάνω στην «τουρκική ΑΟΖ» που θέλει να οριοθετήσει ο Χ. Ακάρ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο AlphaNews, 07.03.2019