Σημαντικά Νέα

Ντ. Τραμπ «Με ένα τιτίβισμα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία»

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει απτόητος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία και να αγνοεί επιδεικτικά τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της εισβολής, ωστόσο φαίνεται ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κάτι έχει αρχίσει να κινείται για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι επανεμφάνισης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι περνούν σιγά σιγά από τη λεκτική καταδίκη της εισβολής στη Συρία και στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Με εντολή του αμερικανού προέδρου, εγκρίθηκε ένα ευρύ φάσμα  οικονομικών κυρώσεων, του αποκλεισμού ιδιοκτησίας και της απαγόρευσης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις οικονομικούς δασμούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον τερματίζει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Τραμπ δεσμεύτηκε εκ νέου να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

15 Μαρ 2019 9.36 πμ

Οι τόνοι μεταξύ του Ισραήλ…

29 Οκτ 2019 11.23 πμ

Την απειλή των κυρώσεων…

18 Μαρ 2019 10.54 πμ

Μετά την πρόσφατη αιματοχυσία…

29 Οκτ 2019 3.43 μμ

Πάνω από 500 στρατιώτες…

16 Μαρ 2019 10.10 πμ

Ενώ Τουρκία και Ισραήλ…

16 Νοέ 2019 9.51 πμ

ΤΗΣ ΘΕΩΝΗΣ ΓΡΙΒΑ Διεθνολόγος…