Σημαντικά Νέα

Ντ. Τραμπ: «Οι μεγάλες χώρες δεν διεξάγουν ατέλειωτους πολέμους»

Στη διάσκεψη του Κογκρέσου της 5ης Φεβρουαρίου 2019, η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ ότι «οι μεγάλες χώρες δεν διεξάγουν ατέλειωτους πολέμους», προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, υπονοώντας τις μακροχρόνιες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και τη Ιράκ, καθώς και την πιο πρόσφατη ανάμειξή τους στη Συρία.

Παράλληλα, παραπέμπει και στο «φάντασμα» των ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκάχρονη και πλέον περιπέτεια στο Βιετνάμ. Ωστόσο, η ιδέα περί περιορισμού της αμερικανικής εμπλοκής σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι κάτι καινούριο και ακούγεται από διάφορες πηγές ήδη από την εποχή των πρώτων ψυχροπολεμικών χρόνων.

Πρέπει να σημειωθεί πως ύστερα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ επιχείρησαν την επιβολή της δημοκρατίας και της φιλελεύθερης αγοράς σε πρώτη φάση, καθώς και την εξολόθρευση της διεθνούς τρομοκρατίας στα πλαίσια μίας «Φιλελεύθερης Ηγεμονίας», με τους επικριτές της πολιτικής αυτής να επισημαίνουν τον πολυέξοδο και αναποτελεσματικό χαρακτήρα της, που δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Παραταύτα, ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ φαίνεται ότι πρόκειται να προβεί στη λήξη μίας τέτοιας πολιτικής, ενώ μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για τις ίδιες τις χώρες, από όπου αναμένεται η αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και ήτοι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κλιμάκωση των εσωτερικών συγκρούσεων σε απρόβλεπτο βαθμό, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις συγκρατούνται από τους Αμερικάνους, ενώ τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο από την επικείμενη επέκτασή τους στις γύρω περιοχές. Ως εκ τούτου, η απουσία του αμερικανικού ελέγχου των συνόρων θα οδηγήσει πιθανώς στην πρόκληση χάους, μεγαλογραφίας του τι συμβαίνει στη Συρία σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν το ρόλο των ΗΠΑ ως τοποτηρητή της περιοχής, ωστόσο, στερούνται το ιδεολογικό υπόβαθρο που συνοδεύει παραδοσιακά την Ουάσιγκτον, καθώς τόσο η Μόσχα μέσα από την εμπλοκή της στη Συρία, όσο και το Πεκίνο, αδυνατούν να καλλιεργήσουν ιδεολογικά αφηγήματα με τα οποία να «καλύπτουν» τη δράση τους και είναι πιθανό να μην το επιδιώκουν έτσι και αλλιώς.

Ίσως μία Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουάσιγκτον με την αποστολή ενός δικού της στρατού, εντούτοις, σε κάθε περίπτωση το πολυέξοδο και ανώφελο της αμερικανικής εμπειρίας θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσέλκυση μελλοντικών «χωροφυλάκων» στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα τις κάνει στο να επικεντρωθούν στους παράγοντες που απειλούν άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως επί παραδείγματι, η άνοδος της Κίνας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και η προσπάθεια της Ρωσίας της ανάκτησης των «περασμένων μεγαλείων». Αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή μίας πολιτικής που παραπέμπει στο γενικότερο σύνθημα «America First» και όχι η εξάπλωση της δημοκρατίας στην υφήλιο.

Αυτό ενδεχομένως να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για τα άλλα κράτη, μικρά και μεγάλα, καθώς μιμούμενα την πολιτική των ΗΠΑ, να αρχίσουν να επιχειρούν μονομερώς, ολιγωρώντας για τις ευρύτερες συνέπειες των πρακτικών τους. Ακόμη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αναβίωσης τρομοκρατικών ομάδων, απαλλαγμένων από τον αμερικανικό έλεγχο, που μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αποτελέσουν εκ νέου απειλή για τις ΗΠΑ, οδηγώντας την υπερδύναμη στη διεξαγωγή νέων εκστρατειών, παρά την αντίθετη κοσμοθεωρία τους.

Τέλος, η Ουάσιγκτον θα απωλέσει το προνόμιο δοκιμών οπλικών εξοπλισμών και πολεμικών τακτικών σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάχης, ενώ θα στοιχίσει σε τεχνογνωσία και σε στρατιωτική εμπειρία, αλλά και σε εμπιστοσύνη των συμμάχων τους, καθώς παραμένοντας αδρανής δεν θα μπορεί πλέον να διδάσκει την τέχνη του σύγχρονου πολέμου με την ίδια ευκολία, με τον αντίκτυπο που θα έχει στην πολεμική της βιομηχανία να είναι τεράστιος, προσπαθώντας να βρει λύσεις για τις απώλειες της εθνικής της οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.onalert.gr