Σημαντικά Νέα

Νικολάς Μαδούρο: «Απελευθερώνουμε τη Βενεζουέλα από το αμερικανικό δολάριο»

Μια μεγάλη ιστορική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ανθρώπους να λένε στον κόσμο ότι «ναι, είμαστε σε θέση να παράγουμε, να ζήσουμε και να λειτουργήσουμε χωρίς το δολάριο και χωρίς αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του απελευθερώθηκε από το αμερικανικό δολάριο, αν και οι αρχές της χώρας ελευθέρωσαν μόλις πρόσφατα την αγορά συναλλάγματος.

Ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας αποκάλυψε ότι ο Καράκας επέμεινε στην πολιτική της απελευθέρωσης της νομισματικής αγοράς, δεδομένου ότι είχε εισαγάγει απολύτως ελεύθερη πώληση και αγορά ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, σε εμπορικές τράπεζες.

«Ελευθερωνόμαστε από τα δεσμά, τον εκβιασμό και το δολάριο ως χρηματοοικονομικό μηχανισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαδούρο χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες αλλαγές μια διαδικασία απελευθέρωσης από τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κυβέρνηση να έχει καθιερώσει τον έλεγχο όλων των κινήσεων συναλλάγματος στη χώρα από το 2003. Μία παράνομη αγορά ξένου νομίσματος έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τη συναλλαγματική της ισοτιμία να υπερβαίνει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία κατά δεκάδες φορές.

Η Βενεζουέλα απελευθέρωσε τις κινήσεις του δολαρίου τον Αύγουστο του 2018, ενώ το επίσημο σύστημα ανταλλαγής «DICOM» παρέμεινε σε ισχύ. Το ποσοστό του έχει μόλις πρόσφατα γίνει ίσο με το λεγόμενο μαύρο επιτόκιο της αγοράς και το έχει υπερβεί.

Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί δίνουν στις εμπορικές τράπεζες το δικαίωμα να πωλούν και να αγοράζουν ξένα νομίσματα με δικές τους ισοτιμίες, αλλά το έγγραφο που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα δεν ανέφερε το σύστημα «DICOM».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

02 Σεπ 2019 7.40 μμ

Ο Διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας…

14 Νοέ 2019 5.48 μμ

Σε διευκρινίσεις για την…

06 Απρ 2019 12.31 μμ

Νέες εξελίξεις στις σχέσεις…

20 Νοέ 2019 7.54 μμ

Αν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν…

09 Ιούλ 2019 1.43 μμ

Η Μόσχα ξεκαθαρίζει μέσω…

17 Νοέ 2019 2.58 μμ

Του Γιώργου Σκαφιδά Για…