Σημαντικά Νέα

Νικητής των εκλογών του πρώτου γύρου της «Βόρειας Μακεδονίας» ο εκλεκτός του Ζ. Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι

Μεγάλος νικητής στις προεδρικές εκλογές στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο αναδείχτηκε ο εκλεκτός του Ζ. Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι, με το οριστικό αποτέλεσμα να κρίνεται στο δεύτερο γύρο, καθώς απείχαν από την εκλογική διαδικασία οι μισοί Σκοπιανοί.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη «Βόρεια Μακεδονία», ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν. Στη βάση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Ρέκα, που υποστηρίχτηκε από τα δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA»), συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Ο κ. Στέβο Πεντάροφσκι υποστήριξε πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται για «μία κοινωνία για όλους», εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως στο δεύτερο γύρο «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ τον συνεχάρη για την επικράτησή του και υποστήριξε πως οι θέσεις του Σ. Πεντάροφσκι είναι προοδευτικές και ενώνουν το λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν το συντηρητισμό και διχάζει τους πολίτες.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν πτοήθηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτίμησε πως η κυβέρνηση Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι θεωρεί ως πραγματικό νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, προσθέτοντας πως ο λαός των Σκοπίων τιμώρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική κατάσταση στη χώρα.

Στον δεύτερο γύρο πρόκειται να αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

23 Φεβ 2019 6.45 μμ

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια…

30 Απρ 2019 11.16 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…

01 Μαρ 2019 7.43 μμ

Το κράτος των Σκοπίων…

13 Μαρ 2019 9.11 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…

23 Φεβ 2019 6.38 μμ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί…

01 Απρ 2019 9.26 μμ

Η Ζώη Κωνσταντοπούλου…