Σημαντικά Νέα

Νέα πρόκληση Ε. Ράμα: Κηρύσσει «κρατικές περιουσίες» τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κηρύσσοντας «κρατικές περιουσίες» τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων κατοίκων που ζουν στη Χειμάρρα, με την ελληνική πολιτική ηγεσία να παραμένει απαθής, προχωρώντας σε μία ήπια αντίδραση από την πλευρά του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα από το Βουκουρέστι.

«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια δυσμενή εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί».

Πρέπει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους ενέργειες απέναντι στους Ομογενείς της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου αποτελούν μία πάγια και διαχρονική τακτική του Αλβανικού καθεστώτος, η οποία είχε ως αποκορύφωμα την πρόσφατη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία. Παραταύτα, η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών, ενώ το λιγότερο που θα μπορούσε να πράξει θα ήταν η απέλαση Αλβανών διπλωματών, η άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη ή η διακοπή κάθε εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση των Τιράνων.

Στο ΦΕΚ με αριθμό 43 της 29ης Μαρτίου 2019 δημοσιεύεται η υπ’ αριθμόν 172 / 27.2.2019 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Ράμα απεκδύει τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας που ζουν στους Δήμους της Χειμάρρας και των Αγίων Σαράντα.

Η απόφαση αυτή φέρει τον τίτλο: «Περί πρόσκαιρης αναστολής των διαδικασιών μεταγραφής κατ’ ιδιοκτησία των δικαιούχων της αγροτικής γης των πρώην αγροτικών συνεταιρισμών, στις περιοχές με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη, κατ’ εφαρμογή των επενδυτικών σχεδιασμών στον τουρισμό».

Ως εκ τούτου, αποφασίζεται και διατάσσεται η οριστική παύση κάθε διαδικασίας μετεγγραφής των ιδιοκτησιών, ασχέτως της φάσης που μπορεί να βρίσκεται η κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Επί παραδείγματι, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει τη διαδικασία μετεγγραφής μίας ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται εντός των χαρακτηρισμένων ως «κρατικών ιδιοκτησιών» και του μένει μόνο η λήψη του Πιστοποιητικού Ιδιοκτησίας, παύει κατά υποχρεωτικό τρόπο κάθε νομική και υλική ενέργεια, για να καταστεί πλήρως ιδιοκτήτης της ακίνητης αυτής περιουσίας.

Οι χάρτες που δημοσιεύτηκαν στο Αλβανικό ΦΕΚ και αποδεικνύουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Ε. Ράμα εναντίον των ιδιοκτησιών Ελλήνων κατοίκων της Βορείου Ηπείρου.

Το Κεντρικό Γραφείο Καταγραφής Ακινήτων Περιουσιών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Χειμάρρας διατάσσεται να προχωρήσει στο πάγωμα οποιασδήποτε διαδικασίας «να γράφουν τις ιδιοκτησίες» δημοτών που περιλαμβάνονται στις «τουριστικές ζώνες», όπως περιγράφονται στους συνημμένους χάρτες. Με το πέρας της διαδικασίας καταγραφής και μετεγγραφής «των κρατικών περιουσιών», θα μετεγγραφούν τελικά ως ιδιοκτησίες του κράτους της Αλβανίας, υπαγόμενες για διαχείριση στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

05 Μαΐ 2019 5.38 μμ

Το κατέβασμα των δίγλωσσων…

23 Φεβ 2019 7.18 μμ

Μεγάλη κρίση έχει ξεσπάσει…

08 Μαρ 2019 10.19 πμ

Αλβανοί που ζουν στην…

18 Μαΐ 2019 6.03 μμ

Ο Γερμανός υφυπουργός…

23 Φεβ 2019 8.17 μμ

Η Μόσχα με αυστηρή ανακοίνωση…

10 Μαΐ 2019 9.43 πμ

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς…