Σημαντικά Νέα

Νέα γερμανο-τουρκική κόντρα: Ο Ερντογάν απελαύνει Γερμανούς ρεπόρτερ από την Άγκυρα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Βερολίνο η ξαφνική απόφαση της Άγκυρας να μην προχωρήσει στην ανανέωση της διαπίστευσης των Γερμανών ανταποκριτών στην Τουρκία. Άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανικού Υπουργείου των Εξωτερικών, το οποίο αυστηροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel» δήλωσε πως η πρακτική της παρεμπόδισης δημοσιογράφων να εκτελούν το καθήκον τους δεν συνάδει με την αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ελευθερία του τύπου, επικρίνοντας έτσι την απόφαση της Άγκυρας για τη μη ανανέωση της διαπίστευσης των γερμανών ανταποκριτών. Αυτή η κίνηση αφορά τρεις ανταποκριτές γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ενώ περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι αναμένουν την ανανέωση της διαπίστευσής του για τη φετινή χρονιά.

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν ως «προσβολή» την τουρκική στάση με το Βερολίνο να ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα μονίμως στην ατζέντα των διμερών επαφών. Ως εκ τούτου, η Γερμανία αυστηροποιεί την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, η οποία προειδοποιεί πως θα πρέπει να αναμένονται νέα μέτρα σε βάρος γερμανών δημοσιογράφων, αλλά και «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», ήτοι των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση απειλεί με σύλληψη κατά την είσοδό τους στην Τουρκία ατόμων που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις οργανώσεων στο εξωτερικό που θεωρούνται «τρομοκρατικές», όπως για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν, ενώ κίνδυνο σύλληψης και καταδίκης σε πολυετή ποινή φυλάκισης διατρέχουν ακόμη και Γερμανοί που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άσκησαν επικριτικά σχόλια για την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας ή απλώς τα επιδοκίμασαν.

Απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο του Alpha, 10.03.2019

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

15 Μαρ 2019 4.47 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

21 Ιούν 2019 5.06 μμ

Ανένδοτη η Τουρκία σε…

02 Μαΐ 2019 1.25 μμ

Παρά τις διαβεβαιώσεις…

23 Φεβ 2019 5.14 μμ

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας…

19 Μαρ 2019 3.04 μμ

Σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού…

24 Απρ 2019 10.36 πμ

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής…