Σημαντικά Νέα

Νέα απώλεια εθνικού εδάφους στην Κύπρο από τον «Αττίλα»

«Αναδιαμόρφωση» συνόρων φαίνεται ότι έχουμε στην Κύπρο, αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής προέβησαν τάχιστα σε «οικιστική προέλαση», ήτοι σε εποικισμό της περιοχής που κατέλαβαν.

Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε οδοιπορικό της κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δείχνουν την οικιστική προέλαση του Αττίλα, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα. Ειδικότερα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, τα οποία οι ένοπλοι στρατιώτες και αξιωματικοί του «Αττίλα» τα επιδιόρθωσαν, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

«Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», είπε χαρακτηριστικά Ελληνοκύπριος κάτοικος της περιοχής. 

Μία τέτοια εξέλιξη παραπέμπει στο πιθανό ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι «Αττίλες» να προχωρήσουν σε περαιτέρω ή ακόμη και πλήρη εποικισμό του οικισμού των Στροβιλιών. Τα Στροβίλια είναι ένα χωριό, το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων και εκτείνεται εντός της νεκρής ζώνης, ήτοι σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξαιτίας όμως, της κατοχής μεγάλου μέρους της Δερύνειας από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, τα Στροβίλια είναι αποκομμένα από το μέρος της Δερύνειας που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου, από το 2000 ο «Αττίλας» επεκτείνει την κατοχή του, με την προσάρτηση εδαφών εντός της Νεκρής Ζώνης.

«Η πρώτη κατάληψη εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή έγινε το 2000. Έκτοτε τα Ηνωμένα Έθνη σε όλες τις εκθέσεις τους, καλούν την Τουρκία να συμμορφωθεί και να αποκαταστήσει το έδαφος στα Στροβίλια.Μετά το 2000 υπήρχαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματι, στη Ζώδια και στον Πύργο, καθώς και σε άλλα σημεία εντός της Νεκρής Ζώνης, όπου οι Τούρκοι προχωρούσαν και καταλάμβαναν έδαφος με την μέθοδο της σαλαμοποίησης.Η Νεκρή Ζώνη αποτελεί ξεκάθαρα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και την αποκλειστική ευθύνη στην περιοχή φέρει η Ειρηνευτική Δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ευθύνη και γι’ αυτό που συνέβη το 2000, αλλά και γι’  αυτό που συμβαίνει τώρα».