Σημαντικά Νέα

Νέα αμυντική συμφωνία Ρωσίας & Αιγύπτου για την αγορά 20 μαχητικών Su-35

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη ως πηγές της ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στους Αιγυπτίους προγραμματίζεται για το διάστημα 2020-2021 με την αξία τους να αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί το εν λόγω ποσό.

Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικών οπλικών συστημάτων, καθώς ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όταν ανέλαβε την εξουσία εν έτει 2013, σύνηψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά διαφόρων τύπου αντιαεροπορικών συστημάτων αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια υπογράφτηκαν συμφωνίες για την πώληση 46 μαχητικών MIG-29M/M αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 46 μαχητικών ελικοπτέρων Ka-52 αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η αμυντική ρωσική πολεμική βιομηχανία προχωράει ακάθεκτη στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών, καθώς το Νοέμβριο του 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία για την αγορά 24 μαχητικών Su-35 από την Κίνα αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδηγώντας σε επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στο Πεκίνο, ενώ το 2018 η Ινδονησία υπέγραψε συμφωνία με τους Ρώσους, με τις πρώτες παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών Su-35 να ξεκινούν στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.