Σημαντικά Νέα

Ν. Αναστασιάδης: «ΗΠΑ & Ρωσία δεν θα επέτρεπαν να επαναληφθεί στην Κύπρο κάτι ανάλογο, είτε του ΄74, είτε κάτι ανάλογου που συνέβη στη Συρία»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «οι προσδοκίες θα πρέπει να θεωρούνται ελπιδοφόρες, όμως υπάρχει επιφύλαξη», σε ό,τι αφορά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου για το Κυπριακό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να θεωρούνται ελπιδοφόρες όμως υπάρχει επιφύλαξη, εξηγώντας ότι αυτή «δεν αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τις διεργασίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις παρεμβάσεις της Άγκυρας».

Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ κι ερωτηθείς εάν φοβάται περαιτέρω κλιμάκωση με τυχόν στρατιωτικές ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μη στρατιωτικοποίηση της διένεξης.

Επανέλαβε δε, ότι η ελληνοκυπριακή θέση είναι «νηφαλιότητα και σωστοί χειρισμοί με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι η Κύπρος έχει θωρακιστεί με τις συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, αλλά και με βάση τη Συνθήκη του Δικαίου για τη Θάλασσα. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «έκνομο αυτό που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία ως τετελεσμένο». Είπε επίσης ότι υπάρχει μια σύγκλιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στο Κυπριακό, δήλωσε ικανοποιημένος από «τη σαφή δήλωση ότι υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ».

Πρόσθεσε πάντως, ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι συσχετισμοί και τα συμφέροντα, ωστόσο όπως ανέφερε «πιστεύω ότι δεν θα επέτρεπαν ποτέ, ούτε η μία ούτε η άλλη (χώρα), να επαναληφθεί κάτι ανάλογο είτε του ΄74, είτε κάτι ανάλογου που συνέβη στη Συρία».

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, όπως και με τις προηγούμενες, κάνοντας λόγο για ίδιους σχεδιασμούς και αντιλήψεις.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

30 Απρ 2019 11.31 πμ

O εκπρόσωπος του Υπουργείου…

19 Οκτ 2019 2.42 μμ

Οι δύο βασικές πόλεις…

17 Οκτ 2019 8.46 μμ

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ…

22 Απρ 2019 5.11 μμ

Η γερμανική εφημερίδα…

10 Μαΐ 2019 8.16 πμ

Από τη Σύνοδο Κορυφής…

31 Οκτ 2019 11.32 πμ

Ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης…