Σημαντικά Νέα

Μετά τους Σκοπιανούς θέλουν κομμάτι της χώρας και οι Αλβανοί..;

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κάνοντας λόγο για τις αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή, προχώρησε σε μία δήλωση που προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».

Στη βάση τέτοιων δηλώσεων ο Αλβανός πρωθυπουργός εντάσσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών εκείνων που έχουν ζητήματα συνόρων, ενώ επιτίθεται σε έντονο ύφος σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διευθέτησης των συνόρων του Κοσσόβου, που το θεωρεί «μέρος» της Αλβανίας.

«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι», δήλωσε ο Έντι Ράμα, επαναλαμβάνοντας εκ νέου πως αντικειμενικός στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία. «Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», πρόσθεσε, εννοώντας πως μία τέτοια ένωση δεν θα είναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά πολιτική.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα;

Όπως δήλωσε σε ομιλία του σε think-tank τον περασμένο Ιούλιο o επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα και του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων: «Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, τότε θα γίνει αλλαγή συνόρων», χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια και κάνοντας λόγω για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε ο Γιοχάνες Χαν. Με άλλα λόγια, ο Ευρωπαίος επίτροπος προανήγγειλε ότι σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα ολοκληρωθούν, θα υπάρξει αλλαγή συνόρων.

Επίσης, τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας», εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο. «Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη, αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

03 Μαρ 2019 1.01 μμ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί…

10 Μαΐ 2019 9.43 πμ

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς…

13 Μαρ 2019 9.11 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…

23 Φεβ 2019 6.54 μμ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών…

30 Μαρ 2019 12.55 μμ

Σε νέα προκλητική ενέργεια…

04 Μαΐ 2019 6.19 μμ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση…