Σημαντικά Νέα

Μέχρι και 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα πιθανά έσοδα από το χρυσό κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των πετρελαϊκών κολοσσών Exxon Mobil και Qatar Petroleum, το περιεχόμενο του κοιτάσματος του «Γλαύκου» στο οικόπεδο 10, υπολογίζεται σε αξία μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ. δολαρίων και μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία διετία και το γεγονός αυτό μεταφράζεται θετικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι καθώς οι ανάγκες της Μεγαλονήσου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνονται, το εν λόγω κοίτασμα έχει τη δυνατότητα να τις ικανοποιήσει πλήρως για πολλές δεκαετίες.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη βάση αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η ExxonMobil παραμένει στην Κύπρο για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, συνδέοντας το κοίτασμα του «Γλαύκου» και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τα ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εντός του Μαρτίου θα γνωστοποιηθούν τα δεδομένα για την επόμενη, επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Γλαύκο», ενώ προγραμματίζεται γεώτρηση και σε τρίτο στόχο για την ανακάλυψη και νέου κοιτάσματος στο ενεργειακό οικόπεδο 10 νοτίως της Κύπρου μέσα στο 2020. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί διαβλέπουν πέραν των πέντε στόχων εντός του τεμαχίου 10, ωστόσο, η ανακάλυψη στο «Γλαύκο» επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητές τους, ενώ υποχωρούν από στόχους τύπου «Δελφύνη», όπου ανακοινώθηκε επισήμως ότι δεν βρέθηκε αξιόλογο κοίτασμα. Βέβαια, η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον με τους επενδυτικούς κολοσσούς «ExxonMobil» και «Qatar Petroleum» να επανέρχονται στο άμεσο μέλλον.

Στην παρούσα φάση ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ επιβεβαίωσε σε δημόσια ανακοίνωσή του ενώπιον του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γεώργιου Λακκοτρύπη, την πρόθεση του αμερικανικού κολοσσού για έρευνα και σε άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 1.37 μμ

Το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε…

04 Μαρ 2019 2.24 μμ

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…

20 Μαρ 2019 9.44 πμ

Σήμερα 20 Μαρτίου ξεκινάει…

19 Μαΐ 2019 7.19 μμ

Ο Διεθνολόγος Γιώργος…

23 Μαρ 2019 4.44 μμ

Ο ναύαρχος και επίτιμος…

14 Μαρ 2019 6.35 μμ

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις…