Σημαντικά Νέα

Με προκλητικό χάρτη η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Η επικείμενη τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα λάβει χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, και γι’ αυτό η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ΝΑVTEX τις περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, εντάσσοντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση αυτή η οποία έχει τόσο πολύ διαφημιστεί από τον τουρκικό Τύπο, δείχνει τα σχέδια της τουρκικής ελίτ για διεκδίκηση τουλάχιστον του μισού Αιγαίου. Τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζουν χάρτες οι οποίοι δείχνουν πέντε σημεία τουρκικού ενδιαφέροντος από το Βόρειο Αιγαίο κοντά σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, και Καστελόριζο. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές στις οποίες προτίθεται να προκαλέσει την Ελλάδα, ενώ το μέγεθος της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» εκτείνεται από την Μαύρη θάλασσα, το διχοτομημένο Αιγαίο, μέχρι και νοτίως της Κύπρου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «Η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» εισέρχεται εντός του FIR Αθηνών-Κων/πολης σε απόσταση 6 μιλίων από τα σύνορα και με τον τρόπο αυτό δεν συνυπολογίζονται τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ενώ ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε και η αντιπολίτευση αντέδρασαν σε αυτό το θέμα».

Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι με τις παράνομες NAVTEX, μέσω των οποίων επιχειρεί να αμφισβητήσει τόσο την ελληνική, όσο και την κυπριακή κυριαρχία. Το τουρκικό ναυτικό και η Τουρκική Ακτοφυλακή θα «απλωθούν» σε περιοχές που δεν θα υπάρχουν όρια δικαιοδοσίας και δεν θα έχουν καθιερωθεί με συμφωνίες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον επικεφαλής της Τουρκικής Ακτοφυλακής A. Kentir, ο οποίος έκανε λόγο για αποστολές με σκοπό την προστασία υποδομών στρατηγικής σημασίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Με 102 πολεμικά πλοία η Τουρκία θα ανοιχτεί στις 3 θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο). Φρεγάτες και κορβέτες πλήρως εξοπλισμένες με πυρομαχικά θα αποπλεύσουν από τις βάσεις του Γκιολτζούκ και Ακσάζ και θα εισέλθουν στο Αιγαίο. Παράλληλα, τεθωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (TB2 UAV Bayaktar, ΑΝΚΑ, Karayl) και ελικόπτερα όλων των τύπων θα λάβουν μέρος στην άσκηση, ενώ από το στρατό ξηράς, θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και από την πολεμική αεροπορία περισσότερα από 30 μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας έχει θέσει σε συναγερμό το σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων της σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου, η οποία στοχεύει καθαρά σε Αιγαίο και Κύπρο.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

14 Απρ 2019 9.30 πμ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας…

04 Μαΐ 2019 5.17 μμ

O Αμερικανός Γερουσιαστής…

01 Μαρ 2019 5.44 μμ

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας…

15 Μαρ 2019 2.03 μμ

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι…

09 Μαΐ 2019 5.28 μμ

Ο αναλυτής και επικεφαλής…

26 Φεβ 2019 3.04 μμ

Τα τουρκικά ΜΜΕ εν αναμονή…