Σημαντικά Νέα

Μ. Ρούμπιν: «Ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να «χτυπήσει» ελληνικό νησί»

Μετά τη σαφή προειδοποίηση δια στόματος του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς για το μείζον ζήτημα της απόκτησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και την άμεση «απάντηση» της Άγκυρας μέσω του Τούρκου  Αντιπροέδρου της Φουάτ Οκτάι, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει στο ναδίρ, δίχως επιστροφή.

Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος με το επικρατέστερο να εμφανίζει τον Τούρκο Πρόεδρο να επιχειρεί να εξάγει την εσωτερική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο γνωστός αναλυτής και γνώστης της γεωπολιτικής Μάικλ Ρούμπιν που ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές και ισχυρές «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του «American Enterprise Institute», προβληματίζει με τα λεγόμενά του, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ρ. Τ. Ερντογάν να επιλέξει κλιμάκωση της έντασης με επιθετικές κινήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για το αν η Τουρκία συνιστά απειλή απέναντι στους σχεδιασμούς εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, απάντησε με σαφήνεια και άνευ δισταγμού.

«Η τουρκική οικονομία καταρρέει και δεν έχει κατορθώσει να ανακαλύψει από μόνη της φυσικό αέριο στα δικά της χωρικά ύδατα. Επομένως, αναζητεί να «κλέψει» φυσικό αέριο από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα με το πρόσχημα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου. Επιχειρεί επίσης, την αποτροπή της περαιτέρω εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση νοτίως της Μεγαλονήσου, διότι ο ενεργειακός πλούτος της Α. Μεσογείου θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αγοραστές την παράκαμψη της Τουρκίας».

Ακολούθως, πρόσθεσε πως «Οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενδέχεται να οδηγήσουν την Άγκυρα στην εκδήλωση πιο επιθετικών ενεργειών, όπως είναι η κατάληψη κάποιου νησιού ή νησιών, προκειμένου να διεκδικήσει επέκταση χωρικών υδάτων».

Παράλληλα, ο κ. Ρούμπιν δεν φάνηκε καθόλου αισιόδοξος για μία ομαλή έκβαση της κρίσης στην γείτονα, καθώς «ο Ερντογάν σπρώχνει την τουρκική οικονομία όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, ψάχνοντας για κάποιο «χρυσό αυγό» παρά να κάνει την πραγματική σκληρή δουλεία που απαιτείται για την επαναφορά της σε θετικό πρόσημο».

Αδιαμφισβήτητα, οι εκτιμήσεις του προκαλούν ένα έντονο ενδιαφέρον και εάν τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία κάνει πράξη της υπογραφή της Συμφωνίας με τους Ρώσους και παραλάβει το οπλικό σύστημα S-400, θα έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Ουάσιγκτον, που θα σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τη νευραλγική περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Νοέ 2019 3.53 μμ

Οι σχέσεις της Τουρκίας…

24 Οκτ 2019 1.42 μμ

Καλεσμένος στην εκπομπή…

05 Μαρ 2019 6.38 μμ

Ο επικεφαλής του slpress.gr…

06 Νοέ 2019 8.45 πμ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Στην ευρύτερη…

16 Μαρ 2019 10.10 πμ

Ενώ Τουρκία και Ισραήλ…

09 Μαΐ 2019 5.28 μμ

Ο αναλυτής και επικεφαλής…