Σημαντικά Νέα

Κριστίν Λαγκάρντ: «Απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι εντάσεις ΗΠΑ & Κίνας»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος ανησυχίες ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές πλήττουν τις αμερικανικές εταιρείες.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα συνιστούν «απειλή» για την παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας μετά το φόρουμ του Παρισιού για το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι πρόσφατες «φήμες και τα tweets» δεν βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Εμείς στο ΔΝΤ πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι εμπορικές εντάσεις να επιλυθούν ικανοποιητικά για όλους, διότι σήμερα είναι προφανές ότι οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Ως εκ τούτου, κρίνεται σημαντικό να προχωρήσει η «υιοθέτηση σαφούς νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από την αβεβαιότητα».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε αυξήσεις των δασμών στα κινεζικά προϊόντα από το 10% σε 25% από την Παρασκευή, ενώ δήλωσε πως «οι ΗΠΑ χάνουν, για πολλά χρόνια από 600 μέχρι 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο. Με την Κίνα χάνουμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν θα συνεχίσουν πλέον να το κάνουν αυτό».

Πάντως ο τελευταίος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών διεξήχθη στις 30 Απριλίου στο Πεκίνο και ο επόμενος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 8 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων, Κίνα και ΗΠΑ προσπάθησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση κοινά αποδεκτών εμπορικών συμφωνιών, προκειμένου να θέσουν ένα τέλος στον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί πως οι απειλές Τραμπ οδήγησαν σε ένα ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων στα χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τη «Wall Street» να σημειώνει απότομη πτώση, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα στο εγγύς μέλλον έχει ξεθωριάσει.