Σημαντικά Νέα

«Κλείστε το Ιντσιρλίκ..» φωνάζουν οι Τούρκοι

Στο χείλος του γκρεμού φαίνεται ότι οδεύουν οι σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αφού η ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες επηρεάζει άμεσα το τι μέλλει γενέσθαι με την Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ, ενώ πληθαίνουν οι αντιαμερικανικές φωνές που απαιτούν το κλείσιμό της. Ήδη στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια εκστρατεία, όπου Τούρκοι πολίτες και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ζητούν να μπει λουκέτο στο Ιντσιρλίκ.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τον τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ως «επικίνδυνο» για τα συμφέροντα της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Δύσης, καταλογίζοντάς του περίεργα παιχνίδια με το Ιράν και τη Μόσχα.

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία αποτελεί τη “φωνή” του Τούρκου προέδρου, ζητά επιτακτικά το κλείσιμο της βάσης, επικαλούμενη μάλιστα και μία ηλεκτρονική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή 50.000 αναγνωστών της, και σύμφωνα με την οποία το 97% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η βάση θα πρέπει να κλείσει. «Οι Τούρκοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι εξοργισμένοι από τις τελευταίες κινήσεις της Αμερικής, αφού οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στη “θυγατρική” του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο PYD, παρά την υπόσχεση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το στρατό του πίσω στην πατρίδα».