Σημαντικά Νέα

Κλιμακώνεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας

Νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς η Ουάσιγκτον «μπλοκάρει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να επιμένει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τη συνοδεία του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα γύρω από τη Συρία, αλλά και το φλέγον ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400, καθώς και των αμερικανικών F-35, που θέλει να προμηθευτεί η Άγκυρα.

Έντονο προβλέπεται να είναι το διπλωματικό παιχνίδι, καθώς ο Ντ. Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, το οποίο «μπλοκάρει» την παράδοση F-35, έως ότου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να ετοιμάσουν μια επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Απτόητη η Άγκυρα στις αμερικανικές απειλές με επικεφαλής της τον Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε πως «η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και θα ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο, ενώ η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα καθυστερήσει για λίγο», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, σε τηλεφώνημά του στον Ταγίπ Ερντογάν, του ζήτησε να αθετήσει τη συμφωνία με τους Ρώσους και να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Ωστόσο, «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της πρότασης ως έχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντεμίρ. «Οι όροι θα πρέπει να συζητηθούν, διότι υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», συμπλήρωσε. Το πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που προχωρήσει προς την παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αναμένεται να χτυπήσει την τουρκική οικονομία, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, που έχουν σχέση με την άμυνα, την οικονομία και συγκεκριμένα όσους ενεπλάκησαν με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

25 Φεβ 2019 11.37 πμ

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε…

12 Απρ 2019 1.54 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

13 Μαρ 2019 3.47 μμ

Με την τουρκική οικονομία…

12 Μαρ 2019 11.40 πμ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής…

23 Φεβ 2019 7.37 μμ

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει…

18 Μαρ 2019 5.00 μμ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση…