Σημαντικά Νέα

ΚΙΝΑ & ΗΠΑ: Ποιες από τις δύο υπερδυνάμεις θα κρατήσουν τα σκήπτρα της Παγκόσμιας Ηγεμονίας;

Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εξελιχθεί σε πεδίο της τεράστιας σύγκρουσης των συμφερόντων, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Πεκίνο έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει με επιδέξιο τρόπο τα στρατηγικά του σχέδια σε αυτόν τον «ιδιότυπο πόλεμο» για παγκόσμια κυριαρχία και ισχύ, έχοντας ξεκινήσει πριν από πολλές δεκαετίες από την Ασιατική ήπειρο, συνεχίζοντας στην Αφρική και καταλήγοντας στις μέρες μας στην καρδιά της πολλά υποσχόμενης Ευρώπης.

Με πληθυσμό που αγγίζει περί τα 500 εκατομμύρια ανθρώπων, με την πιο πλούσια αγορά, τις άριστες υλικοτεχνικές υποδομές και το υψηλότερο πολιτισμικό επίπεδο, η Κίνα επιδιώκει και δικαίως την προσέγγιση και τη διείσδυση στη γηραιά ήπειρο, τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ επιλέγουν την εσωτερική αναδίπλωση και την ψυχρότητα απέναντι στους Ευρωπαίους και με την Ευρώπη να εμφανίζεται αποπροσανατολισμένη, δίχως συνοχή, χωρίς ισχυρή ηγεσία και ενιαίες θέσεις.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρώμη και στο Παρίσι αντικατοπτρίζει αναμφίβολα το παιχνίδι των δύο υπερδυνάμεων για την επικράτησή τους τα επόμενα 50 χρόνια. Ο Κόντε και ο Σαλβίνι στην Ιταλία «αγόρασαν» το κινέζικο project για τους «δρόμους του μεταξιού», ρίχνοντας το βάρος στα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη που θα αντλήσουν από τις συμφωνίες με τους Κινέζους, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στα στρατηγικά σχέδια της ασιατικής υπερδυνάμεως στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, διαθέτοντας πολύ μεγαλύτερη διαίσθηση αναφορικά με το στρατηγικό βάθος των μελλοντικών εξελίξεων, ενήργησε ως ο αντίπαλος πόλος ενός σκληρού παιχνιδιού, το οποίο βασίζεται σε τεράστια οικονομικο-τεχνολογικά συμφέροντα, αλλά και πολιτικές εξαρτήσεις, τις οποίες δεν δύναται να τις διαχειριστεί μόνη της μία ευρωπαϊκή χώρα, καλώντας στο πλευρό του τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας την πρόθεση πως η Ευρώπη δεν θα είναι διαθέσιμη στα επεκτατικά σχέδια των Κινέζων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η διείσδυση που επιχειρούν με μεθοδικότητα οι Κινέζοι ανά την υφήλιο περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις εκ μέρους τους, με ταυτόχρονη μακροχρόνια χρηματοδότηση και συνεχή τεχνική υποστήριξη, γεγονός που ερμηνεύεται ως μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα πολιτική εξάρτηση των χωρών. Οι μορφές των επενδύσεων σε χώρες του τρίτου κόσμου αφορούν σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους κλπ, ενώ στην χώρα τους πραγματοποιούν επενδύσεις σε τομείς αιχμής, στην πληροφορική και στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα καλύπτει το 60% του συνολικού όγκου των παγκόσμιων επενδύσεων σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη και ως εκ τούτου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται η Ευρώπη, η οποία καλείται να συντάξει ένα πρώτο σχέδιο για τον νέο κόσμο που έρχεται ταχέως και να επεξεργαστεί επειγόντως τη δική της ενιαία στρατηγική απέναντι στη δυναμική της Κίνας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

26 Φεβ 2019 6.16 μμ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου…

05 Απρ 2019 12.40 μμ

Η πρόθεση δημιουργίας…

23 Φεβ 2019 7.37 μμ

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει…

02 Απρ 2019 9.12 πμ

Σύμφωνα με πληροφορίες…

28 Φεβ 2019 11.00 πμ

«Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα»…

28 Απρ 2019 4.50 μμ

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν…