Σημαντικά Νέα

«Ισχυρό μήνυμα» Ελλάδας, Κύπρου, & Ισραήλ στην Άγκυρα για τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου

Ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά και σε όποιον επιχειρήσει να απειλήσει τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, απέστειλαν Eλλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μέσω της κοινής άσκησης επίλεκτων ειδικών δυνάμεων.

Οι κοινές ασκήσεις αποτελούν άμεση «απάντηση» στην Τουρκία ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων αναφορικά με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το Ισραήλ, ήτοι του νέου αγωγού «East Med», ο οποίος θα περάσει διαμέσου Κύπρου και Ελλάδας.

Η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2019», έλαβε χώρα μεταξύ της 3ης και 18ης Απριλίου από την Κρήτη ως τη Χάιφα με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη φετινή άσκηση ενεπλάκησαν αριθμητικά περισσότερες δυνάμεις από όλες τις πλευρές. Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ συμμετείχαν με ναυτικές δυνάμεις, ενώ το αμερικανικό ναυτικό απογείωσε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας σε όλο το μήκος της περιοχής από την Κρήτη έως τον Ναύσταθμο της Χάιφας.

Παράλληλα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τη φρεγάτα «Λήμνος», την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος», αλλά και το υποβρύχιο «Πιπίνος», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα Κρήτης.

Πριν από λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκε και η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα», η οποία αποτελεί τη «σφραγίδα» μίας νέας συμμαχίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου, με σκοπό την προστασία του ενεργειακού πλούτου και την αποτροπή των τουρκικών απειλών και προκλήσεων.

Τα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα της Ελλάδας προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις με τους χειριστές να αποσπούν τα εύσημα απο τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ζάκι. Η εξόρμηση των ελληνικών και αιγυπτιακών ελικοπτέρων από το Ελικοπτεροφόρο «Μιστράλ» της Αιγύπτου με ταυτόχρονη απόβαση Ελλήνων Πεζοναυτών και Αιγυπτιακών δυνάμεων σε ακτή της Αλεξάνδρειας κατέδειξε τον άριστο συγχρονισμό τους.

Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα είναι μία χώρα «οδηγός» στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου, γεγονός που το έχουν αποδεχτεί όλες οι συμμαχικές χώρες, καθώς και εκείνες που αποτελούν την «ενεργειακή ασπίδα» με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, μέσω αυτών των πολυεθνικών ασκήσεων εμπεδώνεται ένα αντι-τουρκικό μέτωπο στα ενεργειακά σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν, καθώς απομονώνεται και στριμώχνεται «στην γωνία», κυρίως από τις ΗΠΑ, μεταβάλλοντας το γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

16 Μαρ 2019 11.34 πμ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού…

15 Μαρ 2019 2.03 μμ

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι…

01 Απρ 2019 9.28 μμ

Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος, όπως…

26 Φεβ 2019 11.09 πμ

Το ανατολίτικο παζάρι…

09 Μαρ 2019 8.27 μμ

Η πρόσφατη ανακάλυψη του…

02 Μαΐ 2019 1.25 μμ

Παρά τις διαβεβαιώσεις…