Σημαντικά Νέα

Iράν προς Ισραήλ: «Μην τολμήσετε να παρεμποδίσετε τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου»

Σε νέα κρίση διέρχονται οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Β. Νετανιάχου εκτόξευσε απειλές την προηγούμενη εβδομάδα για την ανάπτυξη πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να μεταφέρει πετρέλαιο μέσω θαλάσσης.

Ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί διεμήνυσε προς το Ισραήλ πως στην περίπτωση που το πολεμικό ναυτικό του Τελ-Αβίβ επιχειρήσει να μπλοκάρει τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου, η Τεχεράνη θα απαντήσει «δυναμικά», προσθέτοντας πως αυτού του είδους οι ισραηλινές κινήσεις θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «πειρατεία», όπως μεταδίδει το πρακτορείο IRNA.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα στις 6 Μαρτίου, προκειμένου να μπλοκάρει τη μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στο εξωτερικό, απειλώντας μάλιστα να αναπτύξει τις δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον του Ιράν, που πρόκειται να μεταφέρει παράνομα πετρέλαιο δια θαλάσσης για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, δίχως ωστόσο, να διευκρινίσει με ποιο τρόπο το ναυτικό θα μπορούσε να παρέμβει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το Ιράν προσπαθεί να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις με λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω θαλάσσιων διαδρομών και στο βαθμό που αυτές οι προσπάθειες συνεχιστούν, το Ναυτικό μας θα έχει σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση αυτών των ιρανικών ενεργειών».