Σημαντικά Νέα

Ιράν προς ΗΠΑ: «Αν κάνετε κίνηση, θα σας χτυπήσουμε στο κεφάλι»

Αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ απέστειλε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον κλιμακώνεται.

Ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, ενώ εκτίμησε ότι είναι απίθανο τα αμερικανικά αεροσκάφη να στραφούν εναντίον του Ιράν.

«Εάν οι ΗΠΑ κάνουν «κίνηση», θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι» υποστήριξε χαρακτηριστικά, o Χουσεΐν Σαλάμι.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως η ικανότητα άμυνας της Τεχεράνης είναι αποτελεσματική και επαρκής. «Τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι αρκετά ευάλωτα και γι’ αυτό η Ουάσιγκτον δεν θα πάρει το ρίσκο».

Οι δηλώσεις του Χ. Σαλάμι έρχονται ως συνέχεια της ανακοίνωσης του Τζιμ Μαλόι, διοικητή του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής του αεροπλανοφόρου «Abraham Lincoln» στα Στενά του Ορμούζ.

Πρέπει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί η εντολή του αμερικανικού Πενταγώνου για την ανάπτυξη του πολεμικού πλοίου «UUS Arlington», καθώς και αντιαεροπορικών πυραύλων MIM-104 Patriot στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM (Νοτιοδυτική Ασία και Βορειοανατολική Αφρική).

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως συνέχεια των πληροφοριών των αμερικανικών υπηρεσιών περί «αυξανόμενης απειλής εκ μέρους του Ιράν».

Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει αποδοκιμάσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» και εκτιμώντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα τολμήσει» να αναλάβει στρατιωτική δράση, ενώ προανήγγειλε την αναστολή ορισμένων από των δεσμεύσεων, οι οποίες απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, δίνοντας προθεσμία 60 ημερών στην Ευρώπη να διασφαλίσει ότι τα ιρανικά συμφέροντα είναι θωρακισμένα.