Σημαντικά Νέα

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Θα μείνετε στο ΝΑΤΟ ή θα πάρετε τους S-400»;

Τελεσίγραφο απέστειλαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα, καθώς καλείται να επιλέξει εάν επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες για αυτό το ζήτημα.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, ενέτεινε τις πιέσεις του προς την Άγκυρα, προκειμένου να αποσυρθεί από την συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία μπλοκάρει την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35.

«Η Τουρκία καλείται να επιλέξει, εάν θα παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή εάν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης, λαμβάνοντας παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;».

Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ είχε δηλώσει πως δεν θα παραμείνει «άπραγος» τη στιγμή που «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προχωρούν στην αγορά όπλων από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Άμεση ήταν η απάντηση των Τούρκων, καθώς ο Φουάτ Οκτάι μέσω Twitter έθεσε στις ΗΠΑ το τουρκικό δίλημμα.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν. Θα παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες, για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του;».

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400, καθώς «είναι μία υπόθεση που έχει ήδη τελειώσει και δεν γυρνάμε πίσω», προτείνοντας παράλληλα, τη συγκρότηση μία τεχνικής ομάδας εργασίας για το ζήτημα, που θα εξασφαλίσει ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα αποτελεί απειλή ούτε για τα αμερικανικά F-35 ούτε και για τα Νατοϊκά Συστήματα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

08 Μαΐ 2019 8.32 πμ

Οι αυξανόμενες εντάσεις…

08 Απρ 2019 6.52 μμ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας…

10 Μαΐ 2019 11.14 πμ

Οι Κωνσταντίνος Φίλης…

04 Μαρ 2019 2.24 μμ

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…

27 Μαρ 2019 1.17 μμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.…

09 Μαΐ 2019 5.42 μμ

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης,…