Σημαντικά Νέα

ΗΠΑ προς Ελλάδα: «Η ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ανέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «Η ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς», συγχαίροντάς τον για τη Συμφωνία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ υπενθυμίζεται πως μαζί με το Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, κατέθεσαν νομοσχέδιο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο προβλέπεται η «υποχρέωση» του υπουργού Εξωτερικών να υποβάλλει λίστα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Άλλωστε το  εν λόγω νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο, με στόχο την ασφάλεια στην περιοχή, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης.

Τέλος, συζητήθηκαν οι επικείμενες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις αυτές, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και του συμμαχικού τριγώνου Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.