Σημαντικά Νέα

ΗΠΑ προς Αίγυπτο: «Μην αγοράσετε μαχητικά Su-35 από τους Ρώσους»

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απευθυνόμενος στη Γερουσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Κάιρο θα τιμωρηθεί, σε περίπτωση αγοράς των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Πρόσθεσε δε, ότι η Αίγυπτος έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι θα λάβει υπόψη τις πιθανότητες κυρώσεων από την Ουάσιγκτον και έχει εκφράσει την ελπίδα απόσυρσης από τη συμφωνία.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτά τα συστήματα που επρόκειτο να αγοραστούν, θα προκαλούσαν κυρώσεις απέναντι στο καθεστώς. Ωστόσο, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από αυτούς, το καταλαβαίνουν αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν με την αγορά».

Παράλληλα, παρότρυνε την Αίγυπτο, καθώς και άλλες χώρες που επιθυμούν τη διατήρηση των στρατιωτικών τους σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν σε κάθε περίπτωση από την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων (CAATSA).

Αξίζει να σημειωθεί πως Ρωσία και Αίγυπτος προχώρησαν προς την υπογραφή σύμβασης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περισσότερων από 20 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και όπλων, η οποία σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Kommersant» τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018 με τις παραδόσεις να ξεκινούν μέσα στο 2020 ή το 2021.