Σημαντικά Νέα

Οι Βρυξέλλες φοβούνται «άνοιγμα» της Κίνας στα Βαλκάνια

Η Κίνα χορήγησε ένα δάνειο 614 εκατομμυρίων ευρώ στη Βοσνία για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση των ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών, καθώς παραβιάζονται οι κανονισμοί για τις υποψήφιες χώρες.

Η επικεφαλής του κινεζικού ινστιτούτου ερευνών «Cerdi» Μαρί-Φρανσουάζ Ρενάρ απαντά στο ερώτημα τι μπορεί να φοβούνται οι Βρυξέλλες, καθώς το άνοιγμα της Κίνας στη γηραιά Ήπειρο σε συνδυασμό με τους «παθητικούς επενδυτές» από την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της παρουσίας του Πεκίνου στην περιοχή της Βαλκανικής.

Η κ. Ρενάρ εξηγεί πως «Η στρατηγική της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο, για αρκετά χρόνια, αφορά την επιδίωξη ουσιαστικών επενδύσεων στο εξωτερικό στους τομείς των Μεταφορών, των Υποδομών και της Ενέργειας. Συχνά, αυτά τα πρότζεκτ συνδέονται με τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί αυτό. Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής πολυπολιτισμικής ανάπτυξης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά επίσης και στη σφαίρα των επενδύσεων. Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να είναι παντού παρόν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα προχώρησε στην αγορά του μεγαλύτερου εργοστασίου χάλυβα στο Σμέντερεβο της Σερβίας, καθώς η κινεζική «HBIS» έσωσε το εργοστάσιο από τη χρεοκοπία, βοηθώντας 5.000 εργαζόμενους να διατηρήσουν τις δουλειές τους, απολαμβάνοντας έτσι καλύτερης εκτίμησης στις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπεισε το Πεκίνο να προχωρήσει στην επένδυση ενός ορυχείου χαλκού το 2018, επιθυμεί τις κινεζικές επενδύσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, ενώ την ίδια ώρα η Σερβία συνιστά υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους φαίνεται ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε τις εύλογες ανησυχίες του για τις «πιθανές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των κινεζικών επενδύσεων» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ωστόσο, εάν οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για τις επενδυτικές κινήσεις της Κίνας στη Βαλκανική, γιατί διστάζουν στη διάσωση των εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες; Η κ. Ρενάρ απαντάει, λέγοντας πως η βασική ανησυχία είναι η διαφθορά, που μαστίζει τις βαλκανικές χώρες με την εισροή ξένων ασιατικών κεφαλαίων να εγείρει ερωτήματα.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

29 Μαρ 2019 9.59 πμ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα…

23 Φεβ 2019 6.38 μμ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί…

09 Μαΐ 2019 8.26 πμ

Μια μεγάλη ιστορική διαδικασία…

27 Απρ 2019 5.20 μμ

Ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής…

06 Απρ 2019 10.16 πμ

Το Ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο…

25 Μαρ 2019 7.53 μμ

Μετά και τις τελευταίες…