Σημαντικά Νέα

Η Τουρκική οικονομία σε ύφεση και ο πονοκέφαλος του Ερντογάν

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και τον πληθωρισμό στα ύψη, η Τουρκία οδεύει προς τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, την πρώτη εκλογική δοκιμασία κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε τόσο δυσμενείς συνθήκες.

Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν το ΑΕΠ της Τουρκίας να έχει συρρικνωθεί κατά 2,4% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018), ενώ είχε προηγηθεί συρρίκνωσή του κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Στη βάση αυτών των δημοσιονομικών δεδομένων το κυβερνών κόμμα του Τ. Ερντογάν ΑΚΡ επί 18 συναπτά έτη βρίσκεται σε μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία.

Ήδη από το 2001 και μετά η οικονομία της Τουρκίας ακολουθούσε ανιούσα πορεία με ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης το 7% λόγω των συνεχόμενων εισροών ξένων κεφαλαίων στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve διατηρούσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, από το 2017 η Fed άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εισροές ξένων κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να επιστρέφουν στα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα οι εκροές των κεφαλαίων επιταχύνθηκαν, όταν οι διαρκείς παρεμβάσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στο έργο της κεντρικής τράπεζας κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Παράλληλα, η διπλωματική κρίση του περασμένου καλοκαιριού μεταξύ της Τουρκίας και της Ουάσιγκτον οδήγησε την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση με το να βρίσκεται κατά 28% υποτιμημένη έναντι του δολαρίου. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα πάνω από το 20% με την ακρίβεια να πλήττει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, αποδεικνύοντας μάταιες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσφέρει φτηνά λαχανικά σε κρατικά μανάβικα, αφού άλλωστε η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε νέα πτώση κατά 8,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους ιδιαίτερα μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, με το χρέος τους να υπερβαίνει τα 250 δις δολάρια.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς μείωσε σημαντικά τη ζήτηση των τουρκικών εξαγωγών και οδήγησε στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και τις τουρκικές επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά των τουρκικών προϊόντων, αλλά η ανάπτυξή της έχει επιβραδυνθεί, αφού η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της η Ιταλία έχει διολισθήσει σε ύφεση, ενώ η οικονομική δύναμη της Γερμανίας βρίσκεται σε στασιμότητα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον πρόσφατο εμπορικό πόλεμο της Αμερικανικής κυβέρνησης, αφού ο Ντ. Τραμπ επέβαλε στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα διπλάσιους δασμούς από τους αντίστοιχου στο χάλυβα άλλων χωρών. Η Άγκυρα από την πλευρά της στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας άσκησε πιέσεις στις κρατικές τράπεζες, αυξάνοντας το δανεισμό, με αποτέλεσμα την επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης σε θετικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε προς την ανακεφαλαιοποίηση τριών μεγάλων τραπεζών με την έκδοση ομολόγων, που πούλησε στο ταμείο ανεργίας της χώρας, ενώ εκπονεί νέο σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών. Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δηλώνει αισιόδοξος για την ταχεία ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, με μοχλούς ανάπτυξης τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

28 Απρ 2019 4.50 μμ

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν…

05 Απρ 2019 12.05 μμ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία…

30 Απρ 2019 11.16 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…

30 Απρ 2019 4.24 μμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες…

28 Μαρ 2019 2.17 μμ

Ενώ ο καιρός παράδοσης…

25 Μαρ 2019 8.15 πμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.…