Σημαντικά Νέα

Η Τουρκία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου»

Η Τουρκία ύστερα από τη διαβεβαίωσή της ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου, προχώρησε σε καταγγελία της «συμφωνίας» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει», κατηγορώντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού. Παράλληλα, εκτόξευσε κατηγορίες στους «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία». «Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αφήνοντας παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αυξήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φύγει από την πόλη Μάνμπιτζ. Ακολούθως, τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση. «Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία, καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός».

Για περισσότερες πληροφορίες στο https://www.kathimerini.gr

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

05 Νοέ 2019 8.18 πμ

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει…

16 Νοέ 2019 10.45 πμ

Η Τουρκία αγόρασε τα πυραυλικά…

26 Μαρ 2019 5.42 μμ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών…

16 Μαρ 2019 11.34 πμ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού…

01 Απρ 2019 7.30 μμ

Όπως δήλωσε μέσω Twitter ο…

06 Νοέ 2019 8.25 πμ

Κοινή δήλωση εννέα σημείων…