Σημαντικά Νέα

«Οι Τούρκοι φοβούνται διαμελισμό της Τουρκίας και γι’ αυτό θέλουν τους S-400»

Η πρόθεση δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν στη Μέση Ανατολή μέσω του διαμελισμού της Τουρκίας αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος φέρνει σε τουρκικό έδαφος το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400.

Αδιαμφισβήτητα, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα διέρχονται από μία έντονη κρίση, καθώς η υποστηρικτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους του YPG και το μεγάλο Κουρδιστάν είναι εμφανής. Παράλληλα, ο ρόλος της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, η υποκίνηση του Φ. Γκιουλέν εναντίον της, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού επιτελείου του Ντ. Τραμπ για διεξαγωγή οικονομικού «πολέμου» στην Άγκυρα, δεν αφήνει περιθώρια για μία ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία ερχόμενη αντιμέτωπη με τις απειλές των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην εξασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας, αναζήτησε εναλλακτικό σχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις της, λαμβάνοντας την απόφαση για σύναψη Συμφωνίας με τη Ρωσία με σκοπό την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Το γεγονός αυτό ενόχλησε σφόδρα την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέλαβε αυτή την αγορά ως «προδοσία», αποστέλλοντας τελεσίγραφο διά στόματος του Αντιπροέδρου Μ. Πενς.

Ο Καθηγητής Dr. Hasan Ünal, ειδικός στην τουρκική εξωτερική πολιτική, σχολιάζοντας τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε την πολιτική διάσταση του ζητήματος.

«Υπήρξε ένας σημαντικός βαθμός δυσπιστίας ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς η προσπάθεια των ΗΠΑ να χαράξουν ένα ευρύτερο κράτος του Κουρδιστάν σε Συρία, Ιράκ και Τουρκία αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να συμμαχήσει πλήρως με τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη υποστηριζόμενη από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Ο κ. Ünal τόνισε πως οι αποφάσεις που λαμβάνει η Τουρκία υπαγορεύονται από τις ανάγκες της χώρας και όχι από απειλές που προέρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

«Θα έλεγα ότι είναι λιγότερο πιθανό αυτές οι απειλές να  κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την συμμαχία. Επίσης, χρειάζεται απεγνωσμένα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και γι’ αυτό θα τα παράγει από κοινού με τη Ρωσία. Η Τουρκία απευθυνόμενη νωρίτερα στις ΗΠΑ για την προώθηση της αγοράς οπλικών συστημάτων ανάλογου τύπου, η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει την πρόταση, μη συμφωνώντας με το τουρκικό αίτημα συμπαραγωγής. Ως εκ τούτου, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τούρκων και Ρώσων Αξιωματούχων για την αγορά των S-400, οι ΗΠΑ ξύπνησαν και  ζήτησαν  να πουλήσουν patriot στην Τουρκία, αλλά υποθέτω ότι πλέον είναι πολύ αργά», κατέληξε ο κ. Ünal.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

08 Απρ 2019 7.42 μμ

Όπως δείχνουν τα πράγματα…

24 Απρ 2019 6.53 μμ

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης…

08 Μαΐ 2019 8.32 πμ

Οι αυξανόμενες εντάσεις…

25 Μαρ 2019 7.53 μμ

Μετά και τις τελευταίες…

12 Μαρ 2019 11.59 πμ

Μήνυμα ενίσχυσης της στρατιωτικής…

10 Απρ 2019 1.08 μμ

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων…