Σημαντικά Νέα

Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις της λόγω Ουκρανίας

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η τελευταία προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εις βάρος Ρώσων Αξιωματούχων για το περιστατικό στο στενό του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Νοεμβρίου 2018, δύο πολεμικά πλοία της Ουκρανίας, καθώς και ένα ρυμουλκό εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, ενώ έπλεαν προς το Στενό του Κερτς στην είσοδο της Αζοφικής Θάλασσας. Η Μόσχα προχώρησε προς τη σύλληψη των πληρωμάτων των ουκρανικών πλοίων, όταν εκείνα αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση να μην προχωρήσουν, ενώ με το πέρας του περιστατικού ξεκίνησε ποινική έρευνα σε βάρος τους με την κατηγορία της παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Το Στενό του Κερτς στην Κριμαία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασαν με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεση σε τρία πλοία της Ουκρανίας στο Στενό του Κερτς, καθώς και για την προσάρτηση της Κριμαίας και των δραστηριοτήτων της στην Α. Ουκρανία.

Από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «η κίνηση αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού του δικαιώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υπερασπίζει τα σύνορά της, και είναι λυπηρό που η Ε.Ε. έχει ταχθεί στο πλευρό των αρχών του Κιέβου, αντιστρέφοντας τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Στενό του Κερτς», επισημαίνοντας πως θα υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα.

Παράλληλα, το ρωσικό Υπουργείο προσέθεσε πως ήταν ανεύθυνη η επιλογή της Ε.Ε. να προχωρήσει στην ενθάρρυνση του Κιέβου να επιδιώξει μία «πολιτική της πρόκλησης», που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις περιφερειακές χώρες της μαύρης Θάλασσας, αλλά και χωρών-μελών της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, «η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη αυτή τη μη φιλική ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».