Σημαντικά Νέα

Οι Ρώσοι εξοπλίζουν τα υποβρύχιά τους με πολύ-ηχητικούς πυραύλους Zircon

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, τα επιθετικά πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας «Husky» θα έχουν εξοπλιστεί με τους πολυηχητικούς πυραύλους Zircon μέχρι το 2027. Η σχεδίασή τους βασίζεται στη λογική της σχεδίασης του Αμερικανικού stealth μαχητικού F-35, και σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στο TASS: «Οι πολυηχητικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι Zircon θα αποτελέσουν το βασικό οπλικό σύστημα του νεότερου ρωσικού υποβρυχίου πολλαπλών αποστολών της Ρωσίας».

Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για ένα «πάντρεμα» των δύο πιο φονικών οπλικών συστημάτων της Μόσχας. Οι γνωστές πληροφορίες για το «Husky» είναι ελάχιστες. Θεωρείται υποβρύχιο πέμπτης γενιάς και «θα έχει παραδοσιακό σχεδιασμό δύο σκελών και θα εκτοπίζει 12.000 τόνους». Η κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου είναι προγραμματισμένη να αρχίσει περί το 2023-2024 και να ολοκληρωθεί γύρω στο 2027, σύμφωνα πάντα με ρώσους αξιωματούχους.

Το υποβρύχιο «Husky» θα είναι ένα υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων που θα έχει τρεις διαφορετικές υπο-εκδόσεις. Καταρχήν, θα συνιστά έναν κυνηγό υποβρυχίων, που θα είναι οπλισμένο με τορπίλες και νάρκες. Επίσης, θα κατασκευαστεί μια υπο-έκδοση βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και μια για την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων. Οι τρεις υπο-εκδόσεις θα μπορούν να έχουν έναν κοινό εκτοξευτή πυραύλων, ο οποίος θα μπορεί να εκτοξεύσει βαλλιστικούς ή κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ο ρωσικός πύραυλος «Zircon» θα μπορούσε να συνιστά απειλή για τα πολεμικά ναυτικά της Δύσης, αφού θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητες Mach 5 έως Mach 6 ή σύμφωνα και με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Mach 8 ή ακόμα και Mach 10. Ως εκ τούτου, θα είναι ιδιαίτερα γρήγοροι, ώστε να μπορέσουν να αναχαιτιστούν από τα αντιαεροπορικά συστήματα της Δύσης. Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο πύραυλος «Zircon» δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί από τους πυραύλους αεράμυνας Sea Ceptor, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους, οι οποίοι κινούνται με ταχύτητες έως Mach 3.