Σημαντικά Νέα

«Η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, εάν αγοράσει τους S-400»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βλέποντας την Τουρκία αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, απειλούν με παύση των παραδόσεων των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Παλαντίνο, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Άγκυρα με αυτές τις κινήσεις της.

Ο κ. Παλαντίνο είπε πως «Νομίζω ότι ήμασταν αρκετά ξεκάθαροι από την πλευρά μας, από το υπουργείο Άμυνας, ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την απόκτηση των S-400. Έχουμε μιλήσει συχνά για αυτούς. Ο άμεσος αντίκτυπος είναι ότι οι παραδόσεις και οι δραστηριότητες που συνδέονται με την επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των F-35 έχουν ανασταλεί».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος προειδοποίησε ανοιχτά και καθαρά την Άγκυρα ότι «οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς, την ίδια στιγμή που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους τους».

Παράλληλα, είπε «Έχουμε σαφώς προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η πιθανή απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση του προγράμματος F-35. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν ακόμη γενικότερες κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και περιλαμβάνει οποιαδήποτε οντότητα που εμπλέκεται σε με μια τόσο σημαντική συναλλαγή. Τέλος, εάν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μην λάβει τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας Patriot».

Σε ερώτηση εάν η θέση της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να κινδυνεύσει λόγω της απόκτησης των S-400, ο κ. Παλαντίνο δήλωσε ότι «δεν έχω τίποτα περισσότερο να πω σε αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εκ νέου πως είναι παράλογη η αμφισβήτηση της ιδιότητας μέλους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της επικείμενης συμφωνίας για τους S-400, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας πουλήσουν τους Patriot, τότε αύριο μπορούμε να αγοράσουμε τη δεύτερη πυροβολαρχία S-400 και μπορούμε επίσης να αγοράσουμε και άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας».

Σε κοινό τους άρθρο στους «New York Times», γερουσιαστές και βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών επισημαίνουν πως «Μέχρι το τέλος του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της είτε ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Δεν θα έχουν και τα δύο».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

07 Μαΐ 2019 5.39 μμ

Ο αντιπρόεδρος της Νέας…

25 Φεβ 2019 6.52 πμ

Την έντονη αντίδραση της…

23 Φεβ 2019 7.17 μμ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος…

11 Μαρ 2019 3.20 μμ

Σαν κεραυνός εν αιθρία…

08 Απρ 2019 4.08 μμ

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας…

01 Μαΐ 2019 11.13 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…