Σημαντικά Νέα

«Οι πραγματικοί λόγοι στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα & την Κύπρο»

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο για την στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μία προσπάθεια, αριστοτεχνικά περιτυλιγμένη, ως υποτιθέμενη «επίθεση φιλίας», για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Αρχικά, οι ΗΠΑ επιχειρούν την αύξηση των πωλήσεων όπλων στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες απώλειες από τη μη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα. Παράλληλα, προσεγγίζοντας τη χώρα μας επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών εταιρειών, όπως επί παραδείγματι, της ExxonMobil για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επιχειρούν την αύξηση της επιρροής τους στα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, το εν λόγω νομοσχέδιο υποτίθεται ότι μετατρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «προστάτη» των δύο χωρών, προχωρώντας σε άρση του εμπάργκου πώλησης όπλων στην κυπριακή δημοκρατία και παρεμβαίνοντας στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Διαβάζοντας όμως, τα «ψιλά γράμματα» του κειμένου, οι συντάκτες του επιχειρούν να φέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία στο επίκεντρο της επικίνδυνης αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, τη Μόσχα, την Τεχεράνη, καθώς και με άλλες χώρες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου.

Και μόνο το άκουσμα των ονομάτων των δυο γερουσιαστών που κατέθεσαν το νομοσχέδιο θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία, καθώς ο Μάρκο Ρούμπιο αποτελεί τον ιθύνοντα νου της εν εξελίξει προσπάθειας πραξικοπηματικής ανατροπής των κυβερνήσεων στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Είναι οπαδός της στρατιωτικής ανάμιξης σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των ξένων χωρών, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «σκιώδη υπουργό Εξωτερικών», καθώς ασκεί τεράστια επιρροή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής.

Παράλληλα, η αμερικανική βιομηχανία όπλων και συγκεκριμένα εταιρείες όπως η «Boeing», η «General Dynamics» και η «Honeywell», χρηματοδότησαν αφειδώς την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο γερουσιαστής αιτήθηκε την αύξηση του πολεμικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο ένα τρις δολάρια, προωθώντας την πώληση των όπλων σε περιοχές του πλανήτη που χρειάζονται μια μόνο μικρή σπίθα, προκειμένου να οδηγηθούν σε ανεξέλεγκτες πολεμικές συγκρούσεις.

Όσο για τον δεύτερο υπογράφοντα το αμερικανικό νομοσχέδιο, τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος εμφανίζεται σαν γνήσιος υποστηρικτής των δικαιωμάτων της Κύπρου, το 2009 είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, καθώς είχε τολμήσει να επισκεφτεί την Κούβα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας πρεσβείας στο νησί.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Μενέντεζ υπογράμμιζε πως ο κ. Χριστόφιας δεν έχει πλέον το δικαίωμα να μιλά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, να ζητά την επίλυση του περιουσιακού ζητήματος των Κατεχομένων και να διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση της βόρειας Κύπρου.

Πρέπει να σημειωθεί πως αρκετές λεπτομέρειες του εν λόγω νομοσχεδίου φανερώνουν ορισμένες ακόμη πιο επικίνδυνες επιδιώξεις που αφορούν στον έλεγχο της πολιτικής ζωής στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την έγκριση κονδυλίων για την «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών» στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ σε διάστημα 90 ημερών από την ψήφισή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να παρουσιάσει στο Κογκρέσο έκθεση για την «προσπάθεια της Ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα εκλογών στις τρεις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ μέσω κυβερνο-επιθέσεων, μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης ή άλλων κακόβουλων πρακτικών επηρεασμού».

Ακολούθως, οι παρεμβάσεις που οραματίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν τις οικονομικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς προτείνεται η συνεργασία για την «ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» της Κύπρου, αλλά και το κλείσιμο των λιμανιών των δυο χωρών σε ρωσικά πλοία, με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση στενότερης συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ μόλις πρόσφατα συμπεριέλαβαν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και το σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης» στο Ιράν και ως εκ τούτου, μία συνεργασία με τις ΗΠΑ ενδεχομένως να έστρεφε την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον της Τεχεράνης, καθώς και άλλων Μεσανατολικών χωρών.

O Ρούμπιο και ο Μενέντεζ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης ισχυρής παρουσίας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη βάση της Σούδας, καθώς και στην ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μέσω της χρήσης των κατασκοπευτικών αεροσκαφών «ΜQ-9», που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy», έχει σαν βασικό σκοπό να αποστείλει ένα «μήνυμα» στην Άγκυρα, ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον και της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, καθώς κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί το συμβόλαιο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, κάτι που ερμηνεύεται ως ζημία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια, όσοι πιστεύουν ότι εν μια νυκτί θα μετατραπούν σε τοπική υπερδύναμη με τις πλάτες των ΗΠΑ μάλλον αδυνατούν να αντιληφθούν ότι θα μετατραπούν απλώς σε αναλώσιμους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ενός πολύ βρώμικου πολέμου.