Σημαντικά Νέα

Ρωσία: «Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας & Σκοπίων»

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στο Κρεμλίνο μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού η Μόσχα απείλησε επίσημα και ευθέως τα Σκόπια ότι αφού εντάχθηκαν στην Βορειοατλαντική συμμαχία, αυτομάτως θα υπάρξουν αρνητικότατες συνέπειες στην περιοχή όσο και στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Σκοπίων, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα Σεργκέι Μπαζντνίκιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα ιστορικά θεμέλια της σχέσης των δύο χωρών θα αντέξουν τη δοκιμασία.

«Είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτό το βήμα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι φιλοδοξίες των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν έχουν αντιρωσικές επιπτώσεις- και ίσως ισχύει- είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ είναι μία επιθετική Συμμαχία που βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και αναπτύσσει το δόγμα της σε αυτή τη λογική με όλα τα μέλη της.

Με άλλα λόγια, τα Σκόπια θα υποχρεωθούν να κάνουν βήματα και να συμμορφωθούν όχι με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, αλλά με τη διαβόητη αλληλεγγύη της Συμμαχίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 TV.

«Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές – η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ – κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μίας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 – επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας. Και βεβαίως, μία τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

11 Απρ 2019 9.05 πμ

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας…

30 Απρ 2019 11.16 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…

10 Μαρ 2019 9.27 πμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ.…

25 Απρ 2019 2.20 μμ

Η Ρωσική Πρεσβεία στην…

04 Μαΐ 2019 5.29 μμ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος…

26 Φεβ 2019 7.27 πμ

Μπαράζ αντιδράσεων και…