Σημαντικά Νέα

Οι κυρώσεις του Ντ. Τραμπ στην Κίνα θα γυρίσουν «μπούμερανγκ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς μετά τις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ήρθε και η απάντηση του Πεκίνου που προχώρησε στην επιβολή των δικών του κυρώσεων στα αμερικανικά προϊόντα.

Το χορό των δασμών ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού αποτελεί μια από τις πιο προσφιλείς του τακτικές στις διεθνείς σχέσεις με τα tweet του να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, ίσως και μεγαλύτερο από ό,τι θα είχαν τα πυρηνικά όπλα.

Χαρακτηριστικά, όταν ανακοίνωσε στο twitter πως προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25%, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είδαν να εξαλείφονται σχεδόν 2 τρις δολάρια, ενώ όταν δήλωσε πως οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας θα συνεχιστούν, ο «Dow Jones» έκλεισε εκείνη τη μέρα με 114 περισσότερες μονάδες.

Πέρα από τις συνέπειες που έχουν τα tweets του Αμερικανού Προέδρου, η λογική των δασμών σε ξένα προϊόντα είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Οι κυβερνήσεις επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν από φόρους καθώς και να προστατέψουν τις εθνικές βιομηχανίες ή να ασκήσουν πιέσεις σε έναν εξωτερικό ανταγωνιστή.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αντέξουν τον ανταγωνισμό διεθνώς «κόβουν» θέσεις εργασίας και κομμάτια της παραγωγής από τις ΗΠΑ, μεταφέροντάς τα σε χώρες όπου υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια, όπως επί παραδείγματι, η Κίνα.

Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι ότι μακροπρόθεσμα το τίμημα των κυρώσεων δε θα το πληρώσουν οι κινεζικές βιομηχανίες, αλλά οι Αμερικανοί καταναλωτές που θα δουν μια μεγάλη μερίδα των αγαθών τους να περιορίζονται στην αγορά.

Σύμφωνα με το «Oxford Economics» η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 100 δις δολάρια, σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι κυρώσεις στα κινεζικά προϊόντα της τάξεως του 25% με το κόστος για κάθε αμερικανικό νοικοκυριό να αντιστοιχεί σε 800 δολάρια.

Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι κατά πόσο οι κυρώσεις του και η απάντηση των Κινέζων με τις δικές τους κυρώσεις θα επηρεάσει τόσο αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ που θα του κοστίσει τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Αυτό φαίνεται να είναι και το «μαξιλαράκι» της Κίνας με το οποίο ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ρίξει νερό στο κρασί της. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο διεθνής οικονομικός φιλελευθερισμός δέχεται επίθεση από τον κύριο εκφραστή του, δηλαδή τις ΗΠΑ.