Σημαντικά Νέα

Η Κίνα αναπτύσσει στρατεύματα στη συνοριακή γραμμή Ινδίας – Πακιστάν

Η ηγεσία του Πεκίνου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, καθώς οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε εμπόλεμη σύρραξη, αφού για μία εβδομάδα η μία κατέρριπτε τα μαχητικά αεροσκάφη της άλλης.

Η Κίνα έχει εγκαταστήσει ένα σώμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (People’s Liberation Army) στην περιοχή Thar, της επαρχίας Sindh στο Πακιστάν, η οποία απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία. Μάλιστα ο ινδικός τηλεοπτικός σταθμός «Zee News» ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ινδίας είχαν παρατηρήσει έντονη κινητικότητα των Κινεζικών Στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η πρωταρχική αιτία για την αποστολή κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή είναι η λειτουργία ενός ανθρακωρυχείου, το οποίο βρίσκεται στον οικονομικό δρόμο Κίνας & Πακιστάν, ο οποίος είναι αρκετά επικερδής για τους Κινέζους, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των ντόπιων, καθώς βλέπει ότι ολόκληρη η περιοχή ξεπουλιέται ουσιαστικά στο Πεκίνο.

Μάλιστα το περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή του Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν είχε προηγηθεί ένοπλη επίθεση εναντίον του κινεζικού Προξενείου και ως εκ τούτου, η ηγεσία της Κίνας δείχνει να μην εμπιστεύεται τις ένοπλες δυνάμεις του Ισλαμαμπάντ για την προάσπιση των ζωτικών της συμφερόντων στην περιοχή, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, που η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι».

Το Πακιστάν έχει αναπτύξει περίπου 17.000 στρατιώτες για την προστασία του διάδρομου μήκους 3000 χιλιομέτρων, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Qamar Javed Bajwa, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα προσπάθησε να καθησυχάσει το Πεκίνο ότι θα διασφαλιστεί η βέλτιστη ασφάλεια στο έργο. Ωστόσο, δυσαρεστημένη από την αδυναμία του Πακιστάν να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων, η Κίνα αποφάσισε να πάρει το ζήτημα εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της.