Σημαντικά Νέα

Οι ΗΠΑ «κλείνουν το μάτι» στην Ελλάδα: ενισχύεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο

Ένα κλιμακούμενο «φλερτ» μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.

Μην ξεχνάμε πως οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις συζητήσεις, καθώς μία ολική ρήξη των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων, θα συνεπάγεται τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, ο συνυπογράφων του προτεινόμενου νομοσχεδίου υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού παράγοντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βρέθηκε στην Αθήνα και κλείνοντας το μάτι στους Έλληνες κυβερνώντες ανέφερε πως «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανόμενης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων, όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες», δίνοντας έτσι το στίγμα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-ρωσικού Συνδέσμου Παύλος Χρήστου εκτίμησε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις μεσοπρόθεσμα θα δεχθούν την αμερικανική πίεση, με σκοπό να δεχθούν τις αμερικανικές βάσεις, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη επικινδυνότητα στον ελληνικό χώρο.

«Το να έρθουν και να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις, σίγουρα δημιουργεί μία κατάσταση που μειώνει την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως «καμία χώρα δεν πρέπει να παραχωρεί βάσεις σε «τρίτη» χώρα. Δεν γίνεται να υπάρχει απόλυτη στρατιωτική ταύτιση μεταξύ δύο χωρών, ώστε να παραχωρούνται εδάφη σε «τρίτη» χώρα. Ως εκ τούτου, θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και οποιαδήποτε αλλαγή δυνάμεων θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο».

Ακόμη, ο επικεφαλής του Ελληνο-ρωσικού Συνδέσμου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, είναι μία δύναμη ειρήνης, ευστάθειας και ασφάλειας και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί ενεργά σε κάποια αντιπαλότητα, καθώς δεν πρόκειται να συνταχθεί πλήρως με τα αμερικανικά στρατεύματα. Και αυτό γίνεται, διότι ο ελληνικός λαός θέλει να δημιουργεί γέφυρες ειρήνης και όχι αντιπαλότητες».

Πρέπει να σημειωθεί πως η παραπέρα πρόσδεση της χώρας μας με τον αμερικανικό παράγοντα, με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, καθώς και η άποψη ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελούν «σύνορα της ΕΕ», δεν έχουν κόψει το βήχα της αστικής τάξης της Τουρκίας, αλλά έχει επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.