Σημαντικά Νέα

Η “απρόβλεπτη” Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν στην προσπάθειά του να αντλήσει όσο γίνεται μεγαλύτερα οφέλη, συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, αυξάνοντας την ένταση με μία από τις δύο υπερδυνάμεις.

Προς το παρόν ο Ερντογάν δείχνει να συμμορφώνεται με τα κελεύσματα του Β. Πούτιν, ωστόσο, εάν Άγκυρα και Ουάσιγκτον φθάσουν σε σημείο ρήξης, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Τουρκία να οπισθοχωρήσει, ακυρώνοντας την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και τις ΗΠΑ να ξεπαγώνουν την αγορά των μαχητικών F-35.

Οι επικείμενες τοπικές εκλογές στην Τουρκία στις 31 Μαρτίου συνιστούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, αφού η οικονομική κρίση που έχει ενσκήψει στην χώρα να φανεί στις κάλπες,  με τους υποψηφίους του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν να υπόκεινται εκλογική ήττα σε μεγάλες πόλεις. Ως εκ τούτου, στο διάστημα πριν από τις εκλογές ο Τούρκος Πρόεδρος θα θελήσει να μη λύσει τις όποιες διαφορές του με τις ΗΠΑ, ούτε και να φανεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο αδύναμος απέναντι στους ψηφοφόρους του.

Οι ΗΠΑ σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, ασκώντας της οικονομικό πόλεμο, με την πρόσφατη ανακοίνωση της διαγραφή της από τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες εισάγουν προϊόντα χωρίς δασμούς, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απείλησε ότι εάν δεν ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400, αυτό θα επηρεάσει την αγορά των αμερικανικών F-35. Μάλιστα η Ουάσιγκτον ίσως προχωρήσει προς την επιβολή και άλλων μέτρων εναντίον της Τουρκίας, σύμφωνα με το νόμο «Αντιμετωπίζοντας τους εχθρούς της Αμερικής μέσω κυρώσεων», όπως έχει ήδη συμβεί με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ήταν «Η Τουρκία αγοράζει ό,τι χρειάζεται και ουδείς μπορεί να παρέμβει. Εάν χρειαζόμαστε S-400, θα τους αγοράσουμε». Μία τέτοια δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «παράθυρο», ώστε η Τουρκία να υποστηρίξει μελλοντικά ότι δεν έχει ανάγκη τους S-400.

Μείζον είναι το ερώτημα κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορέσει να συνεχίσει αυτή την κόντρα με τις ΗΠΑ, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αγγίζουν και άλλα μέτωπα. Επί παραδείγματι, στην εμπόλεμη Συρία, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία διαφωνούν κάθετα με την επιμονή του Ερντογάν να παρέμβει στα ανατολικά του Ευφράτη. Επίσης, ενώ ο Ντ. Τραμπ είχε προαναγγείλει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για το Σουλτάνο, ούτε οι ΗΠΑ αποχωρούν, ούτε και οι Ρώσοι δίνουν στην Τουρκία όσα θέλει.

Οι ανάγκες του Ερντογάν στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας συνιστούν ιδιαίτερη ψυχραιμία και προσοχή από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς μετά το πέρας των εκλογών, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να κάνει πίσω στη διένεξη που έχει με τις ΗΠΑ και η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μίας αναθέρμανσης των σχέσεων Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

10 Απρ 2019 11.19 πμ

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής…

02 Μαΐ 2019 9.48 πμ

Ο ρωσικός στρατός κατέγραψε…

29 Μαρ 2019 9.59 πμ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα…

26 Μαρ 2019 5.42 μμ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών…

30 Απρ 2019 4.43 μμ

Η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita»…

15 Μαρ 2019 10.49 πμ

Στις ακτές της Συρίας…