Σημαντικά Νέα

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τον Πούτιν & το ρωσικό αγωγό “Nord Stream 2” στην Ευρώπη

Ενώ ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί κατά το 1/3, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την επιβολή κυρώσεων, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί ψήφισμα για τον τερματισμό του εν λόγω εγχειρήματος.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νικόλ Γκίμπσον απέστειλε προειδοποίηση προς τις Ευρωπαϊκές εταιρείες ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο σημαντικών κυρώσεων σε περίπτωση μη αποχώρησής τους από το πρότζεκτ, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες της Ευρώπης να βεβαιώσουν ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν θα εφαρμοστεί.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλαντ με άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν ότι «χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προτείνει στους Ευρωπαίους τη στροφή τους σε καλύτερες επιλογές, όπως είναι το πιο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο της Αμερικής (Liquefied Natural Gas – LNG).

Ο ίδιος αναγνωρίζοντας τη φθηνότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, υπερηφανεύτηκε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθιστώντας την ως ένα σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, ζητεί από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν στην ακύρωση του αγωγού «Nord Stream 2» και στην ταυτόχρονη επιβολή νέων κυρώσεως εις βάρος της Μόσχας, διότι το εν λόγω πρότζεκτ ενισχύει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία, ενώ δεν συνάδει με τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Πάντως η αιφνιδιαστική απόφαση της Ουάσιγκτον να αποτρέψει τους Ευρωπαίους στην έγκριση του ρωσικού πρότζεκτ μέσω κυρώσεων, δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ζητούσε. Μάλιστα ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στη «Wall Street Journal» ανέφερε ότι το Βερολίνο «θα πράξει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» συνιστά μία κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας «Gazprom», καθώς και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών. Το μεγαλεπήβολο έργο προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε κόμβο προς την βορειοανατολική Γερμανία, μεταφέροντας ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

31 Οκτ 2019 12.49 μμ

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος…

17 Νοέ 2019 2.58 μμ

Του Γιώργου Σκαφιδά Για…

18 Νοέ 2019 5.31 μμ

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εξέφρασαν…

04 Μαρ 2019 6.07 μμ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας…

23 Φεβ 2019 7.34 μμ

Νέες εξελίξεις έρχονται…

20 Νοέ 2019 7.54 μμ

Αν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν…