Σημαντικά Νέα

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκτός παιχνιδιού η Τουρκία

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη οργάνωση του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι στο συνέδριο του AIPAC (American Israel Public Affairs Committee).

Στη βάση των πρόσφατων εξελίξεων με την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκο-1» νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με Αθήνα και Λευκωσία, αναγνωρίζοντας πλέον τη στρατηγική τους υπεροχή, και συνειδητοποιώντας παράλληλα, τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή της Κύπρου, της Κρήτης και του Ιονίου. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει απλώς θεατής, μη μπορώντας να αντιδράσει απέναντι στις νέες ενεργειακές συμμαχίες.

Κεντρικό θέμα που συζητήθηκε στο συνέδριο ήταν η άρση του εμπάργκου των όπλων που έχει επιβληθεί στην κυπριακή δημοκρατία, για το οποίο αναμένεται ο γερουσιαστής Μενέντεζ, καθώς και μέλη του Κογκρέσου, να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για την κατάργησή του. «Πάντα είχα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων. Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που θεωρώ ότι καθιστούν δυνατή αυτή την κίνηση».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης αποκάλυψε ότι «αυτό θα είναι το πιο σπουδαίο νομοσχέδιο υπέρ της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ στην ιστορία του Κογκρέσου, αποδεικνύοντας ότι το Κογκρέσο έχει αντιληφθεί τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για τις ΗΠΑ να είναι γύρω από τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την αισιοδοξία του για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, καθώς και για την ικανότητά της να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και γενικότερα της Ευρώπης, θεωρώντας πως μπορεί να διαδραματίσει πολλαπλούς ρόλους στην περιφερειακή συνεργασία και στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ σε ένα εύρος κοινών συμφερόντων, που θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της κακόβουλης επιρροής, της ενίσχυσης της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα, καθώς και την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

Παράλληλα, συζητήθηκε η αποφυγή διπλής φορολογίας, η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για τους Κύπριους που επισκέπτονται την Αμερική,  η ανάγκη να δρομολογηθεί μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, καθώς και το ζήτημα της επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των Ελληνοκυπρίων για την απρόσκοπτη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Μεγαλόνησο.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

01 Μαρ 2019 6.00 μμ

O Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος,…

03 Απρ 2019 2.34 μμ

Ο Ερντογάν και ο ακραίος…

18 Μαΐ 2019 6.40 μμ

«Δωρεά των ΗΠΑ» προς την…

19 Μαΐ 2019 4.46 μμ

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις…

18 Μαρ 2019 1.29 μμ

Ο ανώτατος νατοϊκός διοικητής…

17 Μαΐ 2019 8.52 πμ

Η Ουάσιγκτον τερματίζει…