Σημαντικά Νέα

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Αιγύπτου και η ανησυχία της Τουρκίας

Ορμώμενος από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και των αραβικών χωρών, που έλαβε χώρα στο Σαρμ ελ Σέϊχ της Αιγύπτου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους για υποκρισία. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για δημοκρατία, όταν συμμετείχατε σε σύνοδο κορυφής με τον αλ-Σίσι που εκτέλεσε την περασμένη εβδομάδα εννέα νέους ανθρώπους αδελφούς Μουσουλμάνους;».

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται κυριολεκτικά «στα μαχαίρια» με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ισχυρό άνδρα του Καΐρου, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με τη στρατιωτική επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού το 2013, καταλύοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την ιστορική οργάνωση του φονταμενταλιστικού Ισλάμ.

Για το στρατιωτικό καθεστώς του Σίσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» και γι’ αυτό καταδιώκει αμείλικτα τα στελέχη της, τερματίζοντας τα νεοθωμανικά όνειρα της Άγκυρας για ηγεμονία στον αραβικό κόσμο. Με τη μεσολάβηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αίγυπτο ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, διότι είδε με οργή τις υποτονικές αντιδράσεις της Δύσης στην ανατροπή της πρώτης εκλεγμένης κυβέρνησης στην Αίγυπτο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα είχε επιδιώξει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ωστόσο, ευρισκόμενος προ τετελεσμένων, δεν θα τολμούσε να έρθει σε σύγκρουση με τον αιγυπτιακό στρατό, την στιγμή που είναι ο «στυλοβάτης» της ειρήνης με το Ισραήλ.

Η Άγκυρα βλέπει με ανησυχία τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Αιγύπτου, διότι ανταγωνίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στην πρόσφατη Σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέϊχ οι Ευρωπαίοι συζήτησαν με τους Άραβες ζητήματα ασφαλείας και μετανάστευσης, με την Τουρκία να είναι παντελώς απούσα. Παράλληλα, ο Ερντογάν υπέστη «ήττα» στην εμπόλεμη Λιβύη, μετά την παρασκηνιακή μεσολάβηση του Αιγυπτίου προέδρου, όπου οι περισσότερες δυτικές κυβέρνησεις υποστήριξαν το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έναν σκληρό διώκτη του πολιτικού Ισλάμ, μένοντας μόνο η Τουρκία και το Κατάρ να στηρίζουν τις «φράξιες» των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εμπόλεμη χώρα. Την αγωνία της Άγκυρας εντείνει και η συμμετοχή της Αιγύπτου στη συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, μία τέτοια συμμαχία δεν θα μπορούσε να συνιστά «απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας, αφού η ίδια αποτελεί δύναμη εισβολής και κατοχής της Κύπρου από το 1974.

Η φιλοδοξία του Τούρκου Προέδρου είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση μόνο στρατιωτικών μέσων. Ως εκ τούτου, χρειάζεται συμμάχους στον Αραβικό Κόσμο, γι’ αυτό έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει αμιγώς τρομοκρατικές ομάδες, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Παραταύτα, η στρατηγική της Τουρκίας φαίνεται να αποτυχαίνει παταγωδώς, αφού η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι στα πρόθυμα διάλυσης στην Αίγυπτο, ενώ ο Σύριος Πρόεδρος Μπ. Αλ Άσαντ έχει αναδειχτεί ως ο μεγάλος νικητής του συριακού εμφυλίου. Η Τουρκία βρέθηκε να είναι εντελώς απομονωμένη στον αραβικό κόσμο, ενώ οδηγείται προς τον αποκλεισμό από όλες τις εν εξελίξει ενεργειακές συμφωνίες στη Μεσόγειο.

Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου ακούει στη θηριώδη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλη «πρόβα πολέμου», και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το «πρελούδιο» για ένα θερμό επεισόδιο εν ευθέτω χρόνω.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα